HomeŽRTVE I OČEVIDCI SNAJPERSKOG TERORA
Svedočenja žrtava i očevidaca snajperskih napada na suđenju generalu Dragomiru Miloševiću, bivšem komandantu Sarajevsko-romanijskog korpusa VRS optuženom za granatiranje Sarajeva i snajperski teror protiv civilnog stanovništva

Slavica Livnjak, svjedok na suđenju Dragomiru MiloševićuSlavica Livnjak, svjedok na suđenju Dragomiru Miloševiću

U nastavku dokaznog postupka optužbe protiv generala Dragomira Miloševića danas su svedočili jedna žrtva i dvoje očevidaca snajperskih incidenata za koje se tereti bivši komandant Sarajevsko-romanijskog korpusa VRS.

Zaštićena svedokinja D 35 je 8. oktobra 1994. godine ranjena u snajperskom napadu na tramvaj koji se kretao ulicom Zmaja od Bosne, u blizini hotela Holidej In/Holiday Inn. Pogođena je, kako je opisala, dok je stajala na srednjim vratima tramvaja, licem okrenuta prema zgradi "Metalka", na Grbavici. Znala je da je "svaka vožnja rizična" ali, kako je rekla, "ljudi su morali da se kreću."

Druga današnja svedokinja Slavica Livnjak je 3. marta 1995. godine vozila tramvaj 268 u pravcu Baščaršije, kada su na istom delu ulice Zmaja od Bosne – gde tramvaj usporava brzinu da bi ušao u krivinu - na njega ispaljeni hici kojima su ranjena dva putnika u stražnjem delu vozila. Prema svedokinji, hici su i ovog puta došli iz pravca "Metalke", odnosno Grbavice, a na to ukazuje i rekonstrukcija koju su prošle godine na mestu incidenta napravili istražitelji haškog tužilaštva.

Zaštićeni svedok D 62 je imao 16 godina kada je pred zgradom u kojoj je živeo u Novom Sarajevu ubijen njegov najbolji drug i vršnjak Adnan Kasapović. Veče pre toga proslavili su Adnanov rođendan, a ujutro 24. oktobra 1994. su izašli sa još jednim prijateljem. Pošto je izlaz iz zgrade bio često na udaru snajpera, pošli su sigurnijim putem ka prolazu koji vodi u robnu kuću Vemeks. Međutim, u jednom trenutku svedok je čuo pucanj a zatim i Adnanov krik. Dečak je pogođen u desnu stranu grudi i preminuo je na putu do bolnice. Hitac je, tvrdi svedok, došao iz obližnjeg Doma za slepu decu u Nedžarićima, u čijem je potkrovlju bilo snajpersko gnezdo srpskih snaga, sa rupama u zidu kao puškarnicama.

Branioci generala Miloševića su u unakrsnom ispitivanju nastojali da ukažu da je u blizini mesta ovih snajperskih incidenata bilo vojnika Armije BiH ili vojnih objekata, koji su mogli da budu legitimne mete srpskih snajperista.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 306

NA METI SNAJPERA: Da li su sarajevski dečaci bili naoružani?
IGNORISANI ZLOČINI: Insajder brani vojsku i optužuje policiju
NEDOVRŠENI POSAO: Boriti se ili umrijeti u Mostaru
GENERALSKA GOZBA: Svečani ručak u pauzi između Srebrenice i Žepe