HomeSARAJEVO NE VERUJE POSMATRAČIMA UN
Vojnici Armije BiH nisu dopustili posmatračima UN da izvrše uviđaj na mestu eksplozije u Hrasnici dok tamo ne dođu istražitelji iz Sarajeva, što je odbrana generala Dragomira Miloševića nastojala da iskoristi kako bi osporila zaključak tima vojnih posmatrača da je avio-bomba ispaljena sa pozicija bosanskih Srba u Ilidži

Thorbjorn Overgard, svjedok na suđenju Dragomiru MiloševićuThorbjorn Overgard, svjedok na suđenju Dragomiru Miloševiću

Pripadnici Armije BiH nisu imali poverenja u vojne posmatrače UN i nisu im dopustili da pristupe mestu eksplozije u Hrasnici dok ne dođu istražitelji iz Sarajeva – rekao je danas norveški major Torbjorn/Thorbjorn Overgard, odgovarajući na pitanja branilaca generala Dragomira Miloševića. Zbog toga su posmatrači UN uviđaj u Hrasnici izvršili tek sledećeg dana, 8. aprila 1995. godine posle podne, paralelno sa istražiteljima koji su došli iz Sarajeva.

Odbrana je u unakrsnom ispitivanju norveškog majora nastojala da dovede u pitanje zaključak tima vojnih posmatrača UN da je u Hrasnici 7. aprila 1995. godine eksplodirala modifikovana avio-bomba, koja je razorila jednu i oštetila još desetak kuća i izazvala ljudske žrtve. Uviđajem na mestu eksplozije, na osnovu pronađenih delova bombe i gelera, zatim oštećenja na direktno pogođenoj kući i izjava nekoliko očevidaca, posmatrači UN su zaključili da je avio-bomba ispaljena iz pravca Ilidže, gde su se nalazili položaji bosanskih Srba.

Norveški major nije prihvatio sugestiju odbrane da je pogođena kuća mogla da bude vojna meta, tvrdeći da na njoj i u njenoj blizini nije bilo nikakvih vojnih obeležja, kao i da se ni po čemu nije razlikovala od okolnih kuća koje su oštećene u eksploziji. Štab IV brigade Armije BiH je, ukazao je svedok, bio udaljen više od jednog kilometra od mesta koje je pogodila avio-bomba, a isto toliko je bio udaljen i put kojim su se kretali konvoji koji su često bili meta minobacača sa srpskih pozicija.

U odgovoru na sudijska pitanja, norveški major je isključio mogućnost da je u pogođenoj kući bio uskladišten eksploziv i da je zato razaranje zahvatilo tako široko područje. Sudije je, takođe, interesovalo da li su posmatrači UN mogli da utvrde pravac is kojeg je ispaljena avio-bomba iz bez izjava očevidaca koji su tvrdili da su je videli kako doleće, a norveški major je na to potvrdno odgovorio.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 306

NA METI SNAJPERA: Da li su sarajevski dečaci bili naoružani?
IGNORISANI ZLOČINI: Insajder brani vojsku i optužuje policiju
NEDOVRŠENI POSAO: Boriti se ili umrijeti u Mostaru
GENERALSKA GOZBA: Svečani ručak u pauzi između Srebrenice i Žepe