Home



STEJT DEPARTMENT PARAFIRAO SVEDOČENJE OLBRAJTOVE U HAGU




Vlada SAD ocenjuje svedočenje Medlin Olbrajt, na suđenju Biljani Plavšić, kao “promociju međunacionalnog pomirenja” na Balkanu – I dalje neizvesno hoće li svedočenje u Hagu biti odobreno i Ričardu Holbruku

Madeleine Albright, svjedok na suđenju Slobodanu MiloševićuMadeleine Albright, svjedok na suđenju Slobodanu Miloševiću

Američka administracija zvanično je potvrdila da je u Stejt/State departmentu predhodno verifikovano svedočenje s kojim se bivši državni sekrtetar Medlin Olbrajt/Madeleine Albright pojavila na jučerašnjem suđenju Biljani Plavšić pred Međunarodnim tribunalom u Hagu. “Bio je to jedinstven slučaj, pošto su se se i tužilaštvo i odbrana pojavili sa zajedničkim zahtevom za svedočenjem Olbrajtove”, izjavio je tim povodom predstavnik za štampu američke vlade Ričard Baučer/Richard Boucher, napominjući da je reč o “standardnoj proceduri” kad je reč o ovakvoj vrsti javnih istupanja bivših visokih državnih službenika.

Prema rečima Baučera, odobrenje za svedočenje šefu predhodne, Klintonove/Clinton administracije usledilo je u Vašingtonu posle prihvatanja argumenta iz Haga da će javna reč Medlin Olbrajt o “slučaju Plavšić” učiniti ne samo da se istakne uloga Međunarodnog tribunala u utvrđivanju odgovornosti optuženih za najteže ratne zločine u bivšoj Jugoslaviji – već i kao mogućnost da se promoviše međunacionalno pomirenje na tom prostoru Balkana.

“Istupanje bivšeg državnog sekretara predstavljalo je i značajan doprinos u procesu primene međunarodne pravde”, rekao je Ričard Baučer izveštačima iz Stejt departmenta. U daljem razgovoru na tu temu, on je, međutim, ostao dužan novinarima odgovor na pitanje hoće li ista praksa – u vidu saglasnosti za svedočenje pred Tribunalom u Hagu – biti primenjena i u slučaju Ričarda Holbruka/Richard Holbrooke, svojevremeno ključnog američkog pregovarača sa Miloševićem oko Bosne i Kosova.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL




TV Tribunal 129

PRIZNANJE, POKAJANJE, POMIRENJE: Rasprava o odmeravanju kazne Biljani Plavšić
Nastupaju:
Biljana Plavšić i tim odbrane, Carla del Ponte i tim optužbe, Madeleine Albright, Carl Bildt, Elie Wiesel, Alex Borain, Robert Frowick, Milorad Dodik, Teufika Ibrahimefendić, Mirsad Tokača, Adil Draganović, Sudije Richard May, Patrick Robinson i O-Gon Kwon