HomePRVA GRIŽA SAVJESTI MEĐU LIDERIMA ZBOG ETNIČKOG ČIŠĆENJA
Francuska javnost i mediji s izuzetnom pažnjom prate proces Biljani Plavšić

Biljana Plavšić u sudnici TribunalaBiljana Plavšić u sudnici Tribunala

"Etničko čišćenje! U Nirnbergu ni jedan nacistički lider nije izrazio pokajanje. U Hagu, to je presedan", komentariše pariski dnevnik "Liberasion"/Liberation trodnevni proces odmjeravanja kazne Biljani Plavšić i citira Karlu/Carla Del Ponte: "Prvi put politička ličnost najvišeg ranga priznaje svoju odgovornost za stravične zločine počinjene u ratu u Bosni i Hercegovini." Prema pisanju ovog lista, Biljana Plavšić, kao jedan od lidera bosanskih Srba u ratu, "traži oproštaj, u nadi da će njena griža savjesti i pokajanje, potpuno i bezuslovno, značiti izvjesnu utjehu za žrtve".

U izvještaju, dopisnik ovog lista kaže da "ova 72-ogodišnja profesorica biologije, priznata i u naučnim krugovima prije nego što će utonuti u ideologiju ultranacionalizma i etničkog čišćenja, sada u procesu odmjeravanja kazne za optužbe koje je priznala, u sudnici sjedi s izrazom krotkosti neke bake, iako joj oči sijaju neobičnim intenzitetom". Ovaj list citira pisca i žrtvu holokausta Eli Vizela/Elie Wiesel, koji je u haškoj sudnici rekao: "Teško je shvatiti kako je ova kultivisana žena, sa svojim obrazovanjem i svojom savješću, postala saveznik onog što je najružnije u čovjeku. Ona nije ubijala svojim rukama, ali se u njeno ime mučilo i ubijalo, odobravala je nasilno razdvajanje zajednica, saglasila se sa govorom šefa bosanskih Srba Radovana Karadžića 1992. godine da Muslimane treba istrebiti."

Drugi pariski dnevnik "Figaro" smatra da su tri dana procesa odmjeravanja kazne Biljani Plavšić kontrapunkt suđenju Slobodanu Miloševiću. Mada neće svjedočiti protiv njega, priznanja Biljane Plavšić su, posredno, novo opterećenje za bivšeg predsjednika Srbije i začetnika svih zala u bivšoj Jugoslaviji, ocjenjuje ovaj list. Ona je uostalom, piše ovaj list, u svom priznanju istakla da je Milošević imao dominantnu ulogu u koncipiranju i realizaciji etničkog čišćenja u Bosni, zbog čega su Karadžić in Mladić vrlo često putovali u Beograd po instrukcije.

Audiovizuelni mediji u svojim izvještajima ističu da je priznanje Biljane Plavšić od istorijskog značaja, jer prvi put politička ličnost najvišeg ranga među bosanskim Srbima javno priznaje da je postojao plan etničkog čišćenja. "Ona je priznala ono što ostali optuženici pokušavaju na svaki način da negiraju", kažu audiovizuelni mediji i navode da je između ostalog potvrdila da je odgovorna za "čišćenje" Muslimana i Hrvata u 36 opština Republike Srpske od 1992. do 1995. godine, da je, zajedno s drugima, kriva i odgovorna za neljudsko ponašanje prema ne-srbima, torture, seksualno nasilje i deportacije iz Banja Luke, Brčkog, Prijedora, Višegrada, Zvornika.

"Fundamentalno je da prvi put jedan srpski lider priznaje da je postojao zajednički zločinački projekt", zaključuju svoje izvještaje francuski audiovizuelni mediji. (kraj)


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 129

PRIZNANJE, POKAJANJE, POMIRENJE: Rasprava o odmeravanju kazne Biljani Plavšić
Nastupaju:
Biljana Plavšić i tim odbrane, Carla del Ponte i tim optužbe, Madeleine Albright, Carl Bildt, Elie Wiesel, Alex Borain, Robert Frowick, Milorad Dodik, Teufika Ibrahimefendić, Mirsad Tokača, Adil Draganović, Sudije Richard May, Patrick Robinson i O-Gon Kwon