HomeBILJANA PLAVŠIĆ VIŠE NEMA "PRAVO NA ŠUTNJU"
Pošto je priznala krivnju za sudjelovanje u progonima nesrpskog stanovništva, Biljana Plavšić, prema riječima suca Šomburga, "više nema pravo na šutnju i obavezna je da odgovara na sva pitanja suda" o zajedničkom zločinačkom poduhvatu u kojem je, prema optužnici, sudjelovala zajedno sa doktorom Milomirom Stakićem

"Biljana Plavšić nema pravo na šutnju i obavezna je da odgovara na sva pitanja koja zanimaju sud", zaključio je sudac Wolfgang Schomburg/Volfgang Šomburg, najavljujući da će bivšu predsjednicu bosanskih Srba pozvati da svjedoči u postupku protiv bivšeg predsjednika općine Prijedor Milomira Stakića.

Biljana Plavšić je priznala krivnju nakon što je postigla sporazum s tužiteljstvom, koji je uključivao odbacivanje nekih točaka optužnice. U slučaju Plavšićeve, taj sporazum nije uključivao njenu obavezu da svjedoči protiv drugih optuženika. Medjutim, to ne spriječava sudska vijeća da je pozovu kao "svjedoka suda" i da joj, u slučaju da to odbije, upute nalog pod prijetnjom kazne. "Nije na njoj da odlučuje hoće li ili neće svjedočiti", zaključio je njemački sudac Schomburg koji ističe da optuženi imaju pravo na šutnju samo kad mogu teretiti sebe same. Medjutim, budući da je Plavšićeva već priznala krivnju, "pravo na šutnju za nju više ne vrijedi".

Njen iskaz u slučaju Stakić bio bi važan jer se u optužnici protiv bivšeg predsjednika općine i Kriznog štaba u Prijedoru Plavšićeva navodi kao jedan od sudionika zajedničkog zločinačkog poduhvata. "Obaveza suda je da sasluša osobu navedenu kao sudionika" dogadjaja u Prijedoru, smatra vijeće u slučaju Stakić. Plavšić je priznala da su politiku nasilnog uklanjanja ne-srpskih etničkih grupa provodili općinski krizni štabovi, poput onog kojim je u Prijedoru predsjedavao Stakić.

Sudac Schomburg je sugerirao da optuženi Stakić razmisli da li bi i sâm bio spreman priznati krivnju. Tužitelje je upitao da li bi bili spremni odustati od optužbe za genocid protiv Stakića, kao što su odustali u slučaju Plavšićeve. Medjutim, optužba ističe da uklanjanje genocida iz optužnice protiv Plavšićeve ne znači da je tužba odustala od tvrdnje da je u Bosni izvršen genocid. Optužba za genocid, ukazala je tužiteljica Joanna/Džoana Korner, ostaje protiv Momčila Krajišnika koji je optužen zajedno sa Biljanom Plavšić.

Na sudjenju Milomiru Stakiću, koje je započelo u februaru prošle godine, u toku je dokazni postupak obrane. Prvi ovogodišnji svjedok bila je bivša daktilografkinja u logoru Omarska Nada Markovski. Svjedočila je kako nikada u tom logoru nije vidjela optuženog Stakića, premda su Omarsku, kako navodi, posjetili drugi funkcioneri, na primjer predsjednik regionalnog Kriznog štaba u Banja Luci Radoslav Brdjanin, kojemu se takodjer sudi u Haagu. Svjedokinja kaže da nije vidjela da su u Omarskoj izvršena masovna ubojstva, premda se prisjetila "pojedinih slučajeva premlaćivanja i povremene pucnjave" za što su, tvrdi, bili odgovorni pripadnici vojne policije iz Banja Luke. (kraj)


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 130

STRADANJA ROBERTA HAUSVIČKE: Zbog čijih "suludih ideja" su ginuli dubrovački mladići
PREPARIRANJE LOGORAŠA: Politička delegacija u poseti Omarskoj
INCIDENT U SUDNICI: Optuženi ne zna šta da radi sa svojim braniocem
PRIJEDOR 1992.: Ludi narod i nemoćni političari
24 BEGUNCA: Spisak potraživanja Karle del Ponte