HomePRESUDA BILJANI PLAVŠIĆ 27. FEBRUARA
Biljana Plavšić će se sledeće sedmice vratiti u Pritvorsku jedinicu UN gde će sačekati transfer u zatvor zemlje u kojoj će služiti kaznu koju će joj u četvrtak izreči Tribunal

U četvrtak 27. februara 2003. u 15 časova biće izrečena presuda Biljani Plavšić, bivšoj predsednici Republike Srpske - saopšteno je danas u Haškom tribunalu.

Biljana Plavšić je, zajedno sa Momčilom Krajišnikom, bivšim predsednikom Skupštine Republike Srpske, optužena za genocid i druge zločine, počinjene u Bosni i Hercegovini 1991. i 1992. godine. Početkom oktobra prošle godine Biljana Plavšić je, neočekivano, promenila svoj iskaz i izjasnila se da je kriva za progone nesrpskog stanovništva na političkim, rasnim i verskim osnovama, kvalifikovane kao zločin protiv čovečnosti.

Sredinom decembra prošle godine u Tribunalu je održana trodnevna rasprava, na kojoj su razmatrane olakšavajuće i otežavajuće okolnosti od značaja za odmeravanje kazne Biljani Plavšić. Na kraju te rasprave tužilaštvo je za optuženu zatražilo kaznu izmedju 15 i 25 godina zatvora, dok se odbrana založila za kaznu koja neće biti duža od 7 godina, ističući da bi svaka duža kazna u slučaju 72-godišnje Biljane Plavšić bila ravna doživotnom zatvoru.

Biljana Plavšić će se sledeće sedmice vratiti u Pritvorsku jedinicu UN gde će sačekati transfer u zatvor zemlje u kojoj će služiti kaznu koju će joj u četvrtak izreči Tribunal. (kraj)


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 136

PRIZNANJE SE ISPLATI: 11 godina zatvora za Biljanu Plavšić
PRVO POJAVLJIVANJE: Vojislav Šešelj ne razume 14 točaka optužnice
ZAMENA IDENTITETA: Da li je KFOR uhapsio pogrešnog Murtezija
SVEDOČENJE OPTUŽENOG: Miro "Brko" brani humanitarne razmene stanovnika
PREDSEDNIK I PARAVOJSKE: Kako je Milošević glumio da je iznenađen