HomePRESUDA BILJANI PLAVŠIĆ POSTALA PRAVOSNAŽNA
Ni odbrana ni optužba nisu uložile žalbu na presudu Biljani Plavšić – U toku pregovori sa nekom od država-članica UN u čijem će zatvoru bivša predsednica RS izdržavati ostatak kazne od 11 godina zatvora

Rok za žalbu na presudu koja je 27. februara izrečena Biljani Plavšić istekao je juče i ni jedna od strana nije se žalila na visinu kazne koja je odmerena bivšoj predsednici Republike Srpske, potvrdio nam je danas Džim Lendejl/Jim Landale, predstavnik za štampu Tribunala. Time je postala pravosnažna presuda kojom je Biljana Plavšić, nakon što je priznala krivicu za učešće u progonima na političkim, rasnim i verskim osnovama, osudjena na 11 godina zatvora.

Prema rečima Džima Lendejla još nije utvrdjeno u koju će zemlju Plavšićeva biti upućena na izdržavanje ostatka izrečene kazne. "Pregovori su u toku", rekao je Lendejl ne precizirajući sa kojom se zemljom ili zemljama pregovara. Do sada je desetak zemalja potpisalo sporazum o izdržavanju kazni koje izriče Haški tribunal. Kako nezvanično saznajemo, u slučaju Biljane Plavšić se trenutno pregovara sa Švedskom.

Sudija Volfgang Šomburg/Wolfgang Schomburg je u januaru ove godine uputio poziv Biljani Plavšić da svedoči na sudjenju dr Milomiru Stakiću. Iz činjenice da je Slobodan Kuruzović, koji je svedočio u protekla četiri dana, najavljen kao poslednji svedok na tom sudjenju, moglo bi se zaključiti da je veće odustalo od pozivanja Biljane Plavšić, ali to još nije zvanično potvrdjeno.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 141

TUTA 20 - ŠTELA 18: Prva presuda za zločine u Mostaru
"ODJECI I REAGOVANJA": Milošević brani porodicu od "odmazde" tužilaštva
IZJAŠNJAVANJE RADOVANA STANKOVIĆA: Kako je "Raša" branio Veliku Srbiju
IZDRŽAVANJE KAZNE: Zatvori visokog standarda za haške osuđenike