HomePOMILOVANJE ZA BILJANU PLAVŠIĆ
Predsednik Tribunala odlučio da se bivša predsednica Republike Srpske oslobodi iz švedskog zatvora krajem oktobra ove godine, po isteku dve trećine jedanaestogodišnje zatvorske kazne koja joj je odmerena nakon priznanja krivice za zločin progona na političkim, rasnim i verskim osnovama

Biljana Plavšić u sudnici TribunalaBiljana Plavšić u sudnici Tribunala

Predsednik Tribunala Patrik/Patrick Robinson doneo je odluku o pomilovanju Biljane Plavšić, odnosno njenom prevremenom oslobađanju iz švedskog zatvora 27. oktobra ove godine, kada će bivša predsednica Republike Srpske odslužiti dve trećine kazne na koju je osuđena. Biljana Plavšić je, podsetimo, u februaru 2003. godine osuđena na 11 godina zatvora, nakon što je priznala krivicu za progon bosanskih Muslimana i Hrvata na političkim, rasnim i verskim osnovama.

Mada se po transferu u švedski zatvor u knjizi "Svedočim" i intervjuu banjalučkoj televiziji Biljana Plavšić praktično odrekla priznanja zahvaljujući kojem joj je kazna značajno ublažena, to priznanje i žaljenje ispoljeno pred sudom na raspravi o odmeravanju kazne ponovo su uzeti u obzir i u odluci o pomilovanju. Predsednik Robinson primećuje kako se "čini da je ona pokazala značajne dokaze rehabilitacije".

Pri odlučivanju, predsednik Robinson je razmatrao izveštaj švedskih zatvorskih vlasti o njenom vladanju, kao i dva izveštaja o njenom psihičkom stanju. Zatvorske vlasti ocenjuju ponašanje Biljane Plavšić kao "dobro" i navode da je tri puta ukorena zbog manjih prekršaja. Navodi se, takođe, da kao penzionerka nije učestvovala u organizovanim aktivnostima, ali je šetala, kuvala i mesila. Citati iz izveštaja švedskih psihologa su redigovani u javnoj verziji odluke o pomilovanju, ali se navodi da je predsednik Robinson uzeo u obzir njene poodmakle godine i zdravstveno stanje.

Tužilaštvo, koje je nakon priznanja krivice za optuženu tražilo kaznu u rasponu od 15 do 25 godina, je u svom izveštaju predsedniku Tribunala navelo da Biljana Plavšić nije bila raspoložena za saradnju, da je odbila da svedoči u postupku protiv Slobodana Miloševića a da je u slučaju Momčila Krajišnika svedočila nakon što joj je veće izdalo obavezujući nalog. Uprkos tome, predsednik Robinson je svedočenje na tom suđenju ocenio kao faktor koji ide u prilog njenom prevremenom puštanju na slobodu.

U odluci se, takođe, navodi da se predsednik konsultovao sa svojim kolegama sudijama i da se samo jedan od njih nije u potpunosti saglasio sa njegovim ocenama, izražavajući sumnju u rehabilitaciju Biljane Plavšić.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 423

OBRAZAC ETNIČKOG ČIŠĆENJA: Doprinos policije udruženom zločinačkom poduhvatu
ČEKAJUĆI PRESUDU: Završeno suđenje "Srebreničkoj sedmorki"
POVJESNA EKSPERTIZA: Da li su Bosna i Hercegovina i Herceg Bosna jedno te isto
OSUDA: Neobičan slučaj Florans Artman