HomeBILJANA PLAVŠIĆ OSUDJENA NA 11 GODINA ZATVORA
Osudjujući Biljanu Plavšić na 11 godina zatvora, Pretresno veće je istaklo da "ni jedna kazna koju veće može da izrekne ne može da u celosti izrazi užas svega što se dogodilo"

Biljana Plavšić u sudnici TribunalaBiljana Plavšić u sudnici Tribunala

Biljana Plavšić, bivša predsednica Republike Srpske, osudjena je danas na 11 godina zatvora. U odmeravanju kazne Pretresno veće Haškog tribunala je uzelo u obzir značajne olakšavajuće okolnosti - kao što su priznanje krivice i izraženo kajanje - koje po oceni sudija mogu da doprines pomirenju, zatim njenu dobrovoljnu predaju sudu, ulogu koju je po prestanku sukoba imala u primeni Dejtonskih sporazuma i borbi protiv kriminala i korupcije u Republici Srpskoj, kao i njenu poodmaklu životnu dob.

S druge strane, ukazujući da "neprimerena blagost ne bi bila na mestu", sudije su kao otežavajuće okolnosti uzele, na prvom mestu, težinu zločina za koje je Biljana Plavšić priznala krivicu, kao i rukovodeći položaj koji je optužena zauzimala u vreme zločina. Sa tog položaja je optužena, kako je u obrazloženju današnje presude istakao sudija Ričard Mej/Richard May, "podržavala i ohrabrivala one koji su vršili zločine, umesto da ih spreči i ublažava njihove posledice".

Osudjujući Biljanu Plavšić na 11 godina zatvora, Pretresno veće je istaklo da "ni jedna kazna koju veće može da izrekne ne može da u celosti izrazi užas svega što se dogodilo niti stravične posledice tih dogadjaja po hiljade žrtava".

Biljana Plavšić će ostati u tribunalovoj Pritvorskoj jedinici do transfera u zatvor neke od država članica UN koje su sa tribunalom zaključile sporazum o izdržavanju kazne. U kaznu će joj se uračunati 245 dana koje je do sada provela u pritvoru.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 136

PRIZNANJE SE ISPLATI: 11 godina zatvora za Biljanu Plavšić
PRVO POJAVLJIVANJE: Vojislav Šešelj ne razume 14 točaka optužnice
ZAMENA IDENTITETA: Da li je KFOR uhapsio pogrešnog Murtezija
SVEDOČENJE OPTUŽENOG: Miro "Brko" brani humanitarne razmene stanovnika
PREDSEDNIK I PARAVOJSKE: Kako je Milošević glumio da je iznenađen