HomeNEMA POMIRENJA BEZ ISTINE
"Samo utvrđivanjem istine o tome šta se dogodilo u Bosni i Hercegovini može da počne delikatan i vitalan proces pomirenja" - rekao je, u ime obeju strana, tužilac Mark Harmon na početku trodnevne rasprave o odmeravanju kazne Biljani Plavšić. Potvrđeno svedočenje Medlin Olbrajt, Karla Bilta, Elija Vizela i drugih istaknutih međunarodnih ličnosti

Carla del Ponte, glavna tužiteljica Haškog tribunalaCarla del Ponte, glavna tužiteljica Haškog tribunala

Priznanje krivice ni na koji način ne umanjuje težinu zločina, a pomirenja na Balkanu neće biti dokle god traje poricanje zločina.

Tim rečima je glavni tužilac Karla/Carla del Ponte definisala okvire trodnevne rasprave o odmeravanju kazne Biljani Plavšić koja je jutros otvorena u Haškom tribunalu. Pri odmeravanju kazne, ukazala je Del Ponte, veće mora pre svega da ima u vidu težinu zločina ali i da, istovremeno, uvaži doprinos utvrđivanju istine koji je - prihvatanjem lične odgovornosti za te zločine - dala Biljana Plavšić.

Prvi deo trodnevne rasprave, kako je jutros najavio tužilac Mark Harmon, biće posvećen težini i obimu zločina progona za koji je Biljana Plavšić priznala krivicu i ogromnim razmera kolektivne i individualne ljudske patnje, čije se razorne posledice i danas osećaju. O tome će, u ime žrtava, svedočiti Mirsad Tokača, sekretar Državne komisije za prikupljanje činjenica o ratnim zločinima u BiH, Adil Draganović, nekadašnji zatočenik logora u Sanskom Mostu i Manjači i predstavnik Saveza logoraša BiH, kao i psiholog Teufika Ibrahimefendić iz savetovališta za žrtve rata u Tuzli. Veću će biti podneti izveštaji o demografskim promenama do kojih je došlo etničkim čišćenjem 37 opština Bosne i Hercegovine navedenih u optužnici protiv Biljane Plavšić i Momčila Krajišnika, a biće priloženi i transkripti svedočenja žrtava na već održanim suđenjima za zločine u Prijedoru, Brčkom, Foči, Višegradu i drugim mestima u Bosni.

Prvi deo rasprave zaključiće se svedočenjem Elija Vizela/Eli Wiesel, dobitnika Nobelove nagrade za mir, koji će u ime žrtava govoriti o njihovoj potrebi da trijumfuje pravda.

Drugi deo rasprave biće posvećen olakšavajućim okolnostima, kao što su priznanje krivice, prihvatanje odgovornosti, ispoljeno kajanje, dobrovoljna predaja, životna dob optužene, njeno ponašanje i, posebno, njen doprinos primeni Dejtonskih sporazuma. O tome će govoriti svedoci odbrane: Milorad Dodik, bivši premijer Republike Srpske, Karl Bilt/Carl Bildt, nekadašnji visoki predstavnik za Bosnu i Hercegovinu i Robert Frovik/Frovick, bivši šef misije OEBS/OESS u BiH.

U trećem bloku nastupiće zajednički svedoci optužbe i odbrane: Medlin Olbrajt /Madeleine Albright, nekadašnji državni sekretar SAD i dr Aleks Boren/Alex Boraine, bivši potpredsednik južnoafričke Komisije za istinu i pomirenje. Oni će govoriti o značaju priznanja krivice za proces pomirenja i, kako je posebno istakao tužilac Mark Harmon, za "razbijanje okova revizionizma koji slamaju bivšu Jugoslaviju i koji podstiču sumnju, etničku mržnju i nerede."

Prema rečima njenog branioca Judžina O'Salivena/Eugen O'Sullivan, i sama Biljana Plavšić vidi ovu raspravu kao "priliku za pomirenje" i o tome će sutra govoriti u svojoj izjavi veću i javnosti. (kraj)


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 129

PRIZNANJE, POKAJANJE, POMIRENJE: Rasprava o odmeravanju kazne Biljani Plavšić
Nastupaju:
Biljana Plavšić i tim odbrane, Carla del Ponte i tim optužbe, Madeleine Albright, Carl Bildt, Elie Wiesel, Alex Borain, Robert Frowick, Milorad Dodik, Teufika Ibrahimefendić, Mirsad Tokača, Adil Draganović, Sudije Richard May, Patrick Robinson i O-Gon Kwon