HomeBILJANA PLAVŠIĆ - GLAVNI ADUT OPTUŽBE PROTIV MILOŠEVIĆA?
Reakcije britanskog tiska na završnicu suđenja Karadžićevoj zamjenici

"Željezna lejdi optužena za izdaju humanosti" samo je jedan od naslova kojima britanski tisak opširno reagira na završnicu suđenja Biljani Plavšić, jedinoj ženi među 100 optuženika pred haškim Tribunalom.

"Presuda koja će joj biti izrečena imat će univerzalni značaj", podsjeća tako list "Independent", pozivajući se na svjedočenje žrtve holokausta, nobelovca Elie Wiesela/Eli Vizela da se "civilizirani svijet oslanja na njezinu savjest".

Nekoliko komentara bilježi pasivno držanje Biljane Plavšić dok se nižu svjedočenja koja ukazuju na ogromnu odgovornost osobe koja je po hijerarhiji najviša od svih haških optuženika.

"Guardian"/Gardijan podsjeća da se svijet smekšao prema Karadžićevoj pomoćnici kada je ova, nakon dejtonskog sporazuma, sa njim prekinula veze. No najviše značaja pridaje se činjenici da je Plavšićeva prihvatila odgovornost i preuzela krivnju za zločine protiv čovječnosti, kojima je po liniji odgovornosti - kumovala.

Implikacije tog čina su ogromne za uspostavu krivične odgovornosti svih optuženih na srpskoj strani, bilježe listovi, a "Times"/Tajm prenosi riječi glasnogovornika Suda da će "priznanje krivice Biljane Plavšić osujetiti sve pokušaje historijskog revizionizma i istodobno pomoći u procesu pomirenja".

Premda svi listovi navode tvrdnju optužene i njezinih advokata da nije sklopljen nikakav dogovor sa tužiteljstvom koji bi njoj samoj olakšao poziciju, kao i njenu čvrstu odluku da ne daje iskaze u drugim procesima, uključujući i onaj protiv Slobodana Miloševića, sama činjenica da je Biljana Plavšić priznala kako su srpske vlasti sa obje strane Drine u Bosni i Hercegovini izvršile genocid unosi sasvim novi element u druge procese, i dovoljan je argument protiv Miloševića i ostalih optuženika koji to poriču.

"Riječ je o velikom izazovu", prenosi "Guardian" izjavu Richarda Dockera/Ričard Doker iz organizacije HRW. "Kada neko ko je bio na tako visokom položaju prizna krivnju za ovako teške zločine, sud ne može izreći previše blagu presudu, dok u isto vrijeme treba uzeti u obzir suradnju optužene i njeno kajanje". (kraj)


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 129

PRIZNANJE, POKAJANJE, POMIRENJE: Rasprava o odmeravanju kazne Biljani Plavšić
Nastupaju:
Biljana Plavšić i tim odbrane, Carla del Ponte i tim optužbe, Madeleine Albright, Carl Bildt, Elie Wiesel, Alex Borain, Robert Frowick, Milorad Dodik, Teufika Ibrahimefendić, Mirsad Tokača, Adil Draganović, Sudije Richard May, Patrick Robinson i O-Gon Kwon