HomeSUDIJE ODOBRILE PRIVREMENO OSLOBAĐANJE BILJANE PLAVŠIĆ
Vlada Srbije pružila Tribunalu "uverljive garancije", kojima su otklonjene rezerve tužilaštva koje se prethodno protivilo da se bivšoj predsednici Republike Srpske dozvoli da do početka suđenja za genocid u BiH boravi na teritoriji Srbije

Biljana Plavšić u sudnici TribunalaBiljana Plavšić u sudnici Tribunala

Sudije Haškog tribunala odobrile su danas da se Biljana Plavšić privremeno pusti na slobodu - do početka suđenja za genocid u BiH. Za taj zločin Biljana Plavšić je optužena zajedno sa Momčilom Krajišnikom, a njihovo bi suđenje trebalo da počne u prvoj polovini sledeće godine. Međutim, ukoliko u međuvremenu budu uhapšeni Radovan Karadžić i Ratko Mladić, čemu se u Tribunalu iskreno nadaju, njihovi bi slučajevi bili spojeni u jedinstveni predmet, što bi dovelo do novog odlaganja suđenja, tako da bi "privremena sloboda" Biljane Plavšić mogla da potraje znatno duže.

Pre današnje rasprave, tužilaštvo Haškog tribunala se nije protivilo privremenom oslobađanju optužene, ali pod uslovom da bivša predsednica Republike Srpske ne napušta teritoriju Holandije. Tokom rasprave, koja je vođena bez prisustva javnosti, tužilaštvo je odustalo od tog uslova. Do preokreta je, kako je izjavila predstavnica za štampu tužilaštva Florans Artman/Florence Hartmann, došlo zahvaljujući "uverljivim garancijama" vlade Srbije, koje je pred sudom izložio ministar pravde Vladan Batić. Tim su garancijama otklonjene rezerve tužilaštva da bi, ukoliko joj se dozvoli boravak u Srbiji, Biljana Plavšić mogla da utiče na svedoke koji bi se mogli pojaviti na njenom suđenju, ili da bi njena bezbednost mogla da bude ugrožena od strane onih kojima se ne dopada njena saradnja sa tužilaštvom. Ministar Batić je, međutim, uspeo da uveri i tužilaštvo i sudije da nema razloga za takva strahovanja. Na konferenciji za novinare nakon rasprave, Batić je otkrio o kakvim je garancijama reč: Biljana Plavšić će u Srbiji biti pod policijskim nadzorom 24 časa i svakodnevno će morati da se prijavljuje u lokalnu policijsku stanicu, neće bez izričite dozvole sudskog veća smeti da napuštati Beograd, neće ni na koji način kontaktirati sa potencijalnim svedocima, a o svom predmetu će smeti da razgovara samo sa svojim braniocem i biće momentalno uhapšena i vraćena u Hag ukoliko prekrši uslove pod kojima je oslobođena. Troškove povratnog putovanja na relaciji Hag-Beograd-Hag, kao i sve troškove boravka Biljane Plavšić u Beogradu, snosiće vlada Srbije.

Haški tribunal, očito, ima više poverenja u vladu u Beogradu, nego u onu u Banja Luci, pošto je isto sudsko veće juče odbilo zahtev Momčila Krajišnika da mu se odobri trodnevni put na Pale, kako bi prisustvovao pomenu za svog nedavno preminulog oca. U slučaju Krajišnika, sudije su zaključile da se ne mogu pouzdati u garancije vlade Republike Srpske da će optuženog, ukoliko bude privremeno oslobođen, vratiti u Hag na suđenje. Druga bitna razlika između ova dva slučaja jeste u tome što se Biljana Plavšić dobrovoljno predala i prihvatila da sarađuje sa tužilaštvom, dok je Momčilo Krajišnik uhapšen i odbija svaku saradnju.

Biljana Plavšić će putovati za Beograd čim se obave neophodne administrativne formalnosti sa holandskim vlastima, koje će je na amsterdamskom aerodromu - kako se navodi u garanciji vlade Srbije - "predati u starateljstvo službenika Republike Srbije".


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 67

SUĐENJE SLOBODANU MILOŠEVIĆU: U oktobru nove optužnice
TRIBUNAL: Biljana Plavšić može u Beograd, a Momčilo Krajišnik ne može na Pale
TRIBUNAL: Tokom avgusta, u Hag stiglo pet visokih oficira Armije BH i VRS