HomeRAZLIČITE TAKTIKE OBRANA BILJANE PLAVŠIĆ I MOMČILA KRAJIŠNIKA
Obrana Biljane Plavšić spremna razmjenjivati dokaze s tužiteljem, dok obrana Krajišnika zadržava pravo da to zasad ne čini

Obrana Biljane Plavšić spremna je razmjenjivati dokazni materijal s optužbom, dok obrana su-optuženog Momčila Krajišnika nije - što je bio povod za dugu razmjenu pravnih argumenata u sudnici o tome kojim tempom strane moraju jedne drugima dostavljati dokaze u pripremi suđenja. Početak suđenja bivšim vođama bosanskih Srba, optuženima za genocid u Bosni i Hercegovini, okvirno je zakazan za januar/siječanj 2002.

Na danas održanoj statusnoj konferenciji u predmetu "Krajišnik i Plavšić", tužitelj Mark Harmon je izvijestio suce da je obrani Biljane Plavšić, u skladu s pravilom o recipročnoj dostavi dokaza, već objelodanjeno dosta ključnih dokumenata optužbe, dok Krajišnikovoj obrani tužitelji ne žele već sada dati sve ključne dokumente ako on svoje dokaze namjerava objelodaniti tek uoči početka suđenja. Krajišnikov advokat Dejan Brašić, međutim, tvrdi da on ima pravo birati hoće li s optužbom razmjenjivati dokaze u pred-raspravnoj fazi suđenja, a da je tužitelj u krivičnom postupku to obavezan učiniti. Brašićeve zahtjeve je podržao i Robert Pavić, advokat Biljane Plavšić. O tim prigovorima suci će donijeti pisanu odluku.

Advokat Momčila Krajišnika sa svoje je strane uputio tužitelju nekoliko zahtjeva za pojašnjenima, ustvrdivši kako još uvijek "nije uspio protumačiti tužiteljev predmet" protiv njegovog branjenika. Brašić, kao prvo, traži da mu optužba ukaže na svaki svoj dokument koji bi mogao biti oslobađajuće prirode. Optužba na to odgovora da obrana treba sama pregledati dokumente i procijeniti koji su potencijalno oslobađajući za njenog klijenta. "Budući da ne znamo kako će se optuženi braniti, mi možemo samo spekulirati o tome što je za njega oslobađajuće", kaže tužitelj Harmon. Drugi je zahtjev Krajišnikove obrane da dobije pojašnjenja tužitelja o tome koje su osobe počinile zločine koji se, po principu zapovjedne odgovornosti, stavljaju na teret Krajišniku, kako bi mogla voditi adekvatnu istragu o tim optužbama. Optužba, međutim, drži da je obrana dobila već dovoljno podataka i da joj se u pred-raspravnoj fazi ne mogu dati svi podaci koji će biti izneseni u svjedočenjima na suđenju.

O tome da li optužba korektnije čita Pravilnik o dokazima i postupku ili to čini obrana - odluku će donijeti suci. Sljedeća statusna konferencija zakazana je za početak septembra. Moguće je da se prije toga održi posebna rasprava o zahtjevu Biljane Plavšić za privremeno oslobađanje do početka suđenja. Glavna tužiteljica Carla/Karla del Ponte je već dala pozitivno mišljenje o tom zahtjevu, polazeći prije svega od činjenice da se Biljana Plavšić dobrovoljno predala Tribunalu.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 63

SUĐENJE SLOBODANU MILOŠEVIĆU: Predstavljamo tužioca koji će voditi dokazni postupak
SUĐENJE ZA LOGOR KERATERM: Završen dokazni postupak odbrane Duška Sikirice, optuženog da je bio komandant logora
SUĐENJE BILJANI PLAVŠIĆ: Optužena traži da bude oslobođena iz pritvora do početka suđenja