HomeKAKAV PRITVOR ZA BILJANU PLAVŠIĆ
Ako ne može u Republiku Srpsku, Biljana Plavšić bi radije da ostane u tribunalovoj Pritvorskoj jedinici nego da se seli u bezbednu kuću ili stan pod nadzorom holandske policije

Rasprava o uslovima pritvora Biljane Plavšić vođena je jutros iza zatvorenih vrata sudnice, a odluka predsednika Haškog tribunala Kloda Žorde/Claude Jorda biće saopštena pre kraja ove sedmice. Raspravljano je, podsetimo, o prigovoru odbrane na "neadekvatne uslove pritvora", budući da je Biljana Plavšić smeštena u Pritvorsku jedinicu Tribunala čiji su stanari, do njenog dolaska, bili isključivo muškarci. Branilac bivše predsednice Republike Srpske je, zbog toga, tražio da se Biljani Plavšić obezbedi "bezbedan pritvor" ili u Holandiji - ali izvan Pritvorske jedinice - ili u samoj Republici Srpskoj.

Glavni tužilac Karla del Ponte je, prošle sedmice, podržala prvu varijantu koju je predložila odbrana ali je, tada, zapelo oko cene takvog smeštaja. Holandske vlasti, naime, traže oko 200.000 nemačkih maraka mesečno za obezbeđivanje takvog smeštaja na nekoj tajnoj lokaciji, a u to su uključene i plate za 12 policajaca koji se, u tri smene, staraju o bezbednosti pritvorene osobe. Takav smeštaj i po tu cenu je, svojevremeno, bio obezbeđen generalu Tihomiru Blaškiću, a troškove su snosile tadašnje, Tuđmanove, hrvatske vlasti.

Biljana Plavšić, po svemu sudeći, neće dobiti takav smeštaj, ali ne zbog njegove cene već zato što se, nakon nekoliko dana provedenih u Pritvorskoj jedinici - predomislila. Ako predsednik suda ne prihvati da do početka suđenja ona bude pritvorena u Republici Srpskoj, Biljana Plavšić bi, rekao nam je njen branilac Krstan Simić, "rađe ostala u Pritvorskoj jedinici Tribunala, nego da bude prebačena u neku bezbednu kuću ili stan pod nadzorom holandske policije". Biljana Plavšić se, kaže njen branilac, "dobro oseća i u dobrom je raspoloženju" i ne smeta joj što je u Pritvorskoj jedinici okružena muškarcima. Naprotiv, juče je zajedno sa njima prošetala.

Simić nije znao, ili hteo, da kaže da li se Biljana Plavšić predomislila pod uticajem Blaškićevih - prilično neprijatnih – iskustava tokom više od godinu dana boravka pod nadzorom holandskih policajaca, koji prema pritvorenicima imaju mnogo strožiji odnos od stražara UN u tribunalovoj Pritvorskoj jedinici.

Mirko Klarin


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 39

HAŠKI TRIBUNAL: Biljana Plavšić ostaje u pritvoru Haškog tribunala
SUĐENJE ZA SILOVANJA U FOČI: Nastavljeno suđenje za zločine u fočanskom KP Domu
SUĐENJE ZA ZLOČINE U BOSANSKOM ŠAMCU: Stevan Todorović se ponovo izjasnio da je kriv
TUŽILAŠTVO: Šta Karla del Ponte očekuje od prve posete Beogradu