HomeBILJANA PLAVŠIĆ U PRITVORU TRIBUNALA
Glavni tužilac Karla del Ponte saopštila da se bivša predsednica Republike Srpske predala "dobrovoljno i bezuslovno". Izjašnjavanje Biljane Plavšić o navodima optužnice, koja je tereti za sve zločine u nadležnosti Međunarodnog suda, zakazano za četvrtaka u 11 sati. Tužilac očekuje da će Biljana Plavšić "sarađivati u utvrđivanju istine" i najavljuje da će tražiti spajanje predmeta Krajišnik i Plavšić

Biljana Plavšić, bivša predsednica Republike Srpske, se danas u 10 sati dobrovoljno predala Haškom tribunalu i nakon kraćeg susreta sa glavnim tužiocem Karlom/Carlom del Ponte i obavljenih formalnosti u Sekretarijatu suda, prebačena je u Pritvorsku jedinicu UN u Sheveningenu/Scheveningen.

Optužnica protiv Biljane Plavšić, kako je na konferenciji za novinare otkrila Karla del Ponte, podignuta je 7. aprila prošle godine i odmah je stavljena pod "pečat" Tribunala. Kao članica kolektivnog Predsedništva takozvane Srpske Republike B-H i Vrhovne komande njenih oružanih snaga, optužena je za zločine počinjene u Bosni i Hercegovini 1991. i 1992. godine. Kao i Radovan Karadžić, Ratko Mladić i Momčilo Krajišnik, i Biljana Plavšić je optužena za sva dela u nadležnosti Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju: genocid, zločine protiv čovečnosti, teške povrede Ženevskih konvencija i kršenja zakona ili običaja ratovanja. O tim optužbama Biljana Plavšić će se izjasniti već sutradan u 11 sati, na prvom pojavljivanju pred britanskim sudijom Ričardom Mejom/Richard May, kome je predsednik Tribunala Klod Žorda/Claude Jorda dodelio njen predmet. Isti sudija, koji predsedava Raspravnim većem 3, vodi i predmet Momčila Krajišnika, a tužilac Del Ponte je najavila da će tražiti spajanje njihovih predmeta i jedinstveno suđenje.

Na dobrovoljnu predaju Biljana Plavšić se, kako je otkrila tužilac Del Ponte, odlučila nakon što je dobila "signal" da je protiv nje podignuta zapečaćena optužnica. Banjalučki advokat Krstan Simić, branilac Biljane Plavšić, koji je na današnjoj konferenciji za novinare sedeo pored Karle del Ponte, je tim povodom izjavio:

"Gospođa Plavšić je dobila signal da je protiv nje podignuta optužnica i sledeći svoje moralne, političke i životne principe odlučila je da se dobrovoljno preda, jer je kao legalista svesna da samo na ovom mestu može dokazati svoju nevinost, u šta duboko veruje." Simić je dodao da Biljana Plavšić "nije postavljala nikakve uslove za predaju", precizirajući da "to ne znači da odbrana neće koristiti sve mogućnosti koje optuženima nude Statut i Pravila postupka Tribunala."

Potvrđujući da sa optuženom i njenim braniocem "nisu vođeni nikakvi pregovori o uslovima predaje", Karla del Ponte je izrazila nadu da će Biljana Plavšić sarađivati sa tužilaštvom i tako olakšati proces utvrđivanja istine o tome šta se dogodilo u Bosni u periodu na koji se odnosi optužnica. Politika tužilaštva, rekla je tim povodom Del Ponte, je da za sve optužene koji s njim sarađuju traži značajno ublažavanje kazne.

Pozdravljajući "pozitivan stav" koji su vlasti Republike Srpske zauzele u slučaju predaje Biljane Plavšić, Del Ponte je izrazila nadu da će na sličan način postupiti i vlasti u Srbiji, najavljujući da posetu Beogradu planira za 23. januar i da je uverena da će se tom prilikom sastati sa jugoslovenskim predsednikom Vojislavom Koštunicom.

Mirko Klarin


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 38

HAŠKI TRIBUNAL: Dobrovoljna predaja Biljane Plavšić
REPORTAŽA: Treba li Bosni Komisija za istinu i pomirenje?