HomeBILJANA PLAVŠIĆ DOBROVOLJNO U HAGU
Izvori Ministarstva inostranih poslova Holandije, zemlje-domaćina Haškog tribunala , potvrdili agenciji SENSE da se bivša predsednica Republike Srpske dobrovoljno predala Tribunalu

U Hagu je sve spremno za dolazak Biljane Plavšić, koja je odlučila da se dobrovoljno preda Međunarodnom krivičnom sudu za bivšu Jugoslaviju - potvrdili su agenciji SENSE izvori u Ministarstvu inostranih poslova Holandije, zemlje-domaćina Haškog tribunala.

U samom Tribunalu, međutim, i dalje odbijaju bilo da potvrde bilo da demantuju informacije o predaji Biljane Plavšić i kažu da - pre sutrašnje redovne konferencije za novinare - ne planiraju nikakvo zvanično saopštenje na tu temu. Tek tada će se zvanično saznati u kom je svojstvu bivša predsednica Republike Srpske stigla u Hag: kao optužena, svedok ili, možda, i jedno i drugo.

Ukoliko se, što u ovom trenutku deluje kao najverovatnije, njeno ime nalazi na nekoj od zapečaćenih optužnica, te je odlučila da se dobrovoljno preda kako bi izbegla neprijatnosti hapšenja od strane pripadnika SFOR, Biljana Plavišić bi već pre kraja ove sedmice mogla da bude izvedena pred sudiju Haškog tribunala i pozvana da se formalno izjasni o navodima optužnice. Ta se optužnica, po svemu sudeći, neće mnogo razlikovati od one koja je podignuta protiv Momčila Krajišnika, a kojom je bivši predsednik Skupštine Republike Srpske optužen za sve zločine u nadležnosti Haškog tribunala: genocid, teške povrede Ženevskih konvencija, zločine protiv čovečnosti i kršenja zakona ili običaja ratovanja. Krajišnik se izjasnio da je nevin po svim tim tačkama i njegovo bi suđenje trebalo da počne sredinom ove godine.

Ukoliko se i Biljana Plavšić izjasni da je nevina, tužilac bi verovatno tražio spajanje njenog predmeta sa Krajišnikovim, što bi moglo da dovede do pomeranja suđenja za neki kasniji datum. Ukoliko se, pak, Biljana Plavšić izjasni da je kriva, njoj se ne bi sudilo već bi joj se samo odmerila kazna. Pri tome bi se kao olakšavajuće okolnosti uzelo što se optužena dobrovoljno predala i priznala krivicu. Njen eventualni pristanak da sarađuje sa tužilaštvom i pojavi se kao svedok optužbe na suđenju, recimo, Krajišniku ili Miloševiću, doneo bi Biljani Plavšić značajno smanjenje kazne.

No, sve će to biti mnogo jasnije nakon sutrašnje konferencije za novinare, ili najkasnije na prvom pojavljivanju Biljanje Plavšić pred sudijama, kada bi tužilaštvo trebalo da obelodani da li je sa optuženom vodilo bilo kakve pregovore i pod kakvim je - ako ikakvim - uslovima ona pristala da se dobrovoljno preda Tribunalu.

Mirko Klarin


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 38

HAŠKI TRIBUNAL: Dobrovoljna predaja Biljane Plavšić
REPORTAŽA: Treba li Bosni Komisija za istinu i pomirenje?