HomeBILJANA PLAVŠIĆ TRAŽI "RAZVOD" OD MOMČILA KRAJIŠNIKA
Branilac tvrdi da zbog kratkoće vremena i ograničenih materijalnih sredstava neće biti u stanju da pripremi odbranu Biljane Plavšić do druge polovine novembra, kada je predviđen početak zajedničkog suđenja sa Momčilom Krajišnikom po optužnici za genocid u Bosni i Hercegovini

Branilac Biljane Plavšić, američki advokat srpskog porekla Robert Pavić/Pavić, podneo je formalni zahtev za odvojeno suđenje bivšoj predsednici RS - saopšteno je danas u Haškom tribunalu. Biljana Plavšić je zajedno sa Momčilom Krajišnikom, bivšim predsednikom Skupštine RS i članom Predsedništva BiH, optužena za genocid u Bosni i Hercegovini.

Zahtev odbrane zasniva se na oceni da zbog kratkoće vremena i ograničenih materijalnih sredstava, Biljana Plavšić neće biti u stanju da se pripremi za početak zajedničkog suđenja, predviđen u drugoj polovini novembra ove godine. Odbrana ukazuje da je Krajišnik uhapšen u aprilu prošle godine, dok se Biljana Plavšić predala gotovo deset meseci kasnije - 10. januara 2001. - pošto je tek u decembru 2000. obaveštena da je protiv nje podignuta optužnica. Zbog "propusta" tužilaštva da je na vreme obavesti o optužnici, tvrdi odbrana, Biljana Plavšić bi u slučaju zajedničkog suđenja imala 10 meseci manje vremena od Krajišnika da se pripremi za svoju odbranu.

Pored toga, branilac Pavić tvrdi da je tužilaštvo za istragu protiv Biljane Plavšić i Momčila Krajišnika potrošilo "više od 500.000 sati i više od 50 miliona dolara", dok su za advokate i istražitelje odbrane, u fazi priprema za suđenje, odobreni fondovi za 8.600 radnih časova. Reč je, kako saznajemo u Sekretarijatu tribunala, o vanrednom fondu časova odobrenom branilačkim timovima kako Biljane Plavšić tako i Momčila Krajišnika, a ukupna vrednost tog "paketa" je pola miliona dolara (po 250.000 za svaki branilački tim). To su, inače, dosad rekordne sume odobrene braniocima od strane Sekretarijata Međunarodnog suda. Prosečni mesečni troškovi odbrane jednog optuženog pred Tribunalom, naime, iznose oko 25.000 američkih dolara. Kao i velika većina ostalih optuženih, i Momčilo Krajišnik i Biljana Plavšić su se, po dolasku u Hag, izjasnili da nemaju sredstava da sami plaćaju za svoju odbranu.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 51

SUĐENJE ZA ZLOČINE U SREBRENICI: Dragan Obrenović se izjasnio da nije kriv
SUĐENJE ZA ZLOČINE U KERATERMU: Bivši optuženi svedočio sa "bezbednog rastojanja" od Haga
TRIBUNAL: Tužilaštvo Haškog tribunala brani praksu "zapečaćenih optužnica"