HomeBILJANA PLAVŠIĆ OSTAJE U HAŠKOM PRITVORU
Optužena odustala od zahtjeva za "sigurnom kućom" i prihvatila da, uz određene prilagodbe u smještaju, ostane u Pritvorskoj jedinici UN

Biljana Plavšić će ostati u Pritvorskoj jedinici UN, odlučio je danas predsjednik Haškog tribunala Claude Jorda/Klod Žorda nakon što je optužena povukla svoj zahtjev za smještajem u nekoj "sigurnoj kući" u blizini Tribunala.

Odmah nakon predaje Tribunalu i izjašnjavanja o krivnji prošlog tjedna, Biljana Plavšić je zatražila da joj se osigura smještaj izvan Pritvorske jedinice UN, budući da je jedini ženski pritvorenik. Obrana je predlagala neku kuću pod nadzorom holandske policije ili pritvor u Republici Srpskoj. Prošlog je tjedna započelo zatvoreno saslušanje na Tribunalu o problemu smještaja Plavšićeve, a ove je srijede, u nastavku tog saslušanja, ona je objavila da prihvaća ostati u Pritvorskoj jedinici, uz određene prilagodbe.

Ta je opcija odabrana, kako objašnjava branilac Krstan Simić, budući da ideja o pritvoru u Republici Srpskoj "nije naišla na razumijevanje" na Tribunalu, dok je smještaj pod nadzorom holandske policije "puno rigorozniji" od smještaja u pritvoru. Branilac dodaje da je Biljana Plavšić u međuvremenu "ostvarila prve kontakte" s drugim pritvorenicima i "adaptirala" se na UN pritvor.

U danas objavljenom nalogu, predsjednik Tribunala određuje pod kojim će promijenjenim uvjetima Biljana Plavšić boraviti u haškom pritvoru. Određeno je da će boraviti u dijelu pritvora namijenjenom samo za žene, čuvat će je ženski stražari, a bit će joj data na upotrebu i dodatna ćelija. Biljana Plavšić će koristiti salu za rekreaciju i knjižnicu bez prisutnosti muških pritvorenika, ali će, po svom zahtjevu, moći sretati druge pritvorenike tokom njihovih zajedničkih aktivnosti. U Pritvorskoj jedinici trenutno se nalazi ukupno 35 optuženih za ratne zločine na prostorima bivše Jugoslavije.

Biljana Plavšić je odlučila ostati u Tribunalovom pritvoru iako su joj holandske vlasti ponudile besplatan smještaj na nekoj tajnoj lokaciji u Hagu. Takav "siguran smeštaj" košta oko 200.000 njemačkih maraka mjesečno, budući da uključuje i plaće 12 policajaca. Svojevremeno su slični uvjeti pritvora bili omogućeni generalu Tihomiru Blaškiću koji se, poput Biljane Plavšić, dobrovoljno predao Tribunalu, no troškove tog smještaja su snosile tadašnje hrvatske vlasti. Međutim, režim holandske policije je bio puno rigorozniji od režima koji vlada u Pritvorskoj jedinici UN. Blaškiću, recimo, nije bilo dozvoljeno da izađe na balkon, niti da zatvara vrata toaleta - te je moguće da je njegovo iskustvo utjecalo na odluku Biljane Plavšić da ostane u pritvoru u Scheveningenu/Sheveningen.

Vjera Bogati


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 40

TUŽILAŠTVO: Zadovoljstvo rezultatima prve posete Beogradu
SUĐENJE ZA PRIJEDORSKE LOGORE: Počeo dokazni postupak odbrane
SUĐENJE ZA SILOVANJA U FOČI: Kako su uklanjani leševi ubijenih zatvorenika fočanskog KP Doma
SUĐENJE MOMČILU KRAJIŠNIKU: Krajišnik poslednji put sam na optuženičkoj klupi
TRIBUNAL: Skinut "pečat" sa optužnice protiv Željka Ražnatovića Arkana