HomePOLOVINA STRELJANIH RANJENICI
Specijalista sudske medicine Davor Strinović svedoči o ekshumaciji i identifikaciji 200 žrtava iz masovne grobnice na poljoprivrednom dobru Ovčara. Obdukcijom utvrđeno da su prostrelne rane uzrok smrti većine ekshumiranih

Davor Strinović, svjedok na suđenju Miletu Mrkšiću, Veselinu Šljivančaninu i Miroslavu RadićuDavor Strinović, svjedok na suđenju Miletu Mrkšiću, Veselinu Šljivančaninu i Miroslavu Radiću

Međunarodni forenzičari, predvođeni doktorom Klajdom Snouom/Clyde Snow, su u oktobru i novembru 1996. godine ekshumirali ukupno 200 tela iz masovne grobnice na Ovčari. Iako je grobnica pronađena 1992. godine, tela žrtava su ekshumirana tek četiri godine kasnije, zato što su se "srpske vlasti tome protivile".

Te podatke je na suđenju Miletu Mrkšiću, Veselinu Šljivančaninu i Miroslavu Radiću prezentovao specijalista sudske medicine, doktor Davor Strinović koji je, kao posmatrač ispred Ureda hrvatske Vlade za zatočena i nestala lica, nadgledao ekshumaciju na Ovčari.

Prema izveštaju o obdukciji koji je tužilac uvrstio u dokaze zajedno sa još oko 100 fotografija ekshumacije, većina žrtava iz masovne grobnice na Ovčari – njih 188 – stradalo je od posledica prostrelnih rana. Obdukcijom je utvrđeno da su žrtve bile starosti od 16 do 72 godine i da su se među njima nalazile i dve žene.

Izveštaj međunarodnih patologa takođe pokazuje da je 86 od 200 ekshumiranih žrtava imalo prethodne ozlede što po dr. Strinoviću upućuje na zaključak da je reč o ranjenicima i bolesnicima iz vukovarske bolnice.

Identifikacija 192 žrtve urađena je na osnovu medicinske dokumentacije pronađene u masovnoj grobnici, stomatoloških nalaza, odeće, ličnih predmeta ili DNK analize. Nije utvrđen identitet 8 ekshumiranih osoba. Imena svih žrtava sa Ovčare nalaze se u dodatku optužnice protiv trojice oficira bivše JNA dok se 64 osobe koje su 20. novembra 1991. godine odvedene iz vukovarske bolnice i dalje vode kao nestale.

Dr. Strinović već treći put svedoči pred sudijama Haškog tribunala. Prethodno je, takođe u ulozi eksperta tužilaštva, svedočio 2003. godine na suđenju Slobodanu Miloševiću, a ove godine i u procesu protiv Milana Martića.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 279

DUNDO PRALJAK: Polemika o bosanskom jeziku na suđenju za Herceg Bosnu
SLOBODA KRETANJA: Muslimani odlazili - Srbi tugovali
SUĐENJE U OKTOBRU: Šešeljeve pretnje srpskim "pokajnicima"
EKSHUMACIJA I IDENTIFIKACIJA: Uzrok smrti žrtava iz Ovčare
GEOFFREY NICE (2): Posao nije obavljen, ali nije bio uzaludan