HomeOVČARA I "HRVATSKE VEZE"
Branilac Veselina Šljivančanina insistirao da Florans Artman – do današnjeg svedočenja – nije nikad i nigde javno spomenula ili napisala da joj je optuženi major u novembru 1992. godine rekao da je "trebalo negde pokopati tela" sa Ovčare. Branioci "Vukovarske trojke" pokušali da diskredituju francusku novinarku ukazujući na njene "hrvatske veze."

Florence Hartmann svjedoči na suđenju Florence Hartmann svjedoči na suđenju "Vukovarskoj trojki"

Nekadašnja novinarka pariskog Monda/Le Monde Florans Artman/Florence Hartman je u glavnom ispitivanju izjavila da joj je na pitanje "šta je bilo na Ovčari", major Šljivančanin 18. novembra 1992. na vukovarskom groblju "spontano" odgovorio da "smo morali negde da pokopamo tela." Bila je, kako je svedočila, "zaprepašćena" tom izjavom koja je, po njoj, predstavljala "priznanje da major zna šta se dogodilo" sa ljudima koji su godinu dana ranije odvedeni iz vukovarske bolnice i nestali.

Citirajući deo izveštaja koji je Florans Artman objavila u "Mondu" dva dana nakon posete Vukovaru, Šljivančaninov branilac Novak Lukić je ukazao da se optuženi major u njenom članku izjašnjava samo o "masovnim grobnicama u kojima su sahranjene žrtve rata" ali ne i o Ovčari.

Advokat Lukić je insistirao da svedokinja objasni zašto tu Šljivančaninovu izjavu nije pomenula ni u jednom od svojih članaka za "Mond", kao ni u knjizi "Milošević – Dijagonala laufera", koju je objavila 1998. godine. Nakon više puta ponovljenog pitanja o tome, Florans Artman je primetila da je "osnovni problem u komunikaciji sa braniocem u tome što on ne razume posao novinara". Objasnila je da "novinari sakupe hiljade podataka, što ne znači da će ih sve iskoristi, posebno ako nemaju čime da ih potkrepe." Da je objavila takvu optužbu protiv Šljivančanina, bez mogućnosti da je bilo čime potkrepi, Artman bi se, kako je rekla, izložila riziku da bude optužena za klevetu.

Branioci Miroslava Radića i Mileta Mrkšića su pokušali da svedokinju diskredituju sugerišući da je udata za Hrvata, kao i da joj je tast bio general KOS (kontraobaveštajne službe JNA). Artman je odgovorila da njen suprug potiče iz mešovitog braka a da je tast, kada se udala, već dugo bio u penziji.

U nastojanju da diskredituje svedokinju najdalje je otišao Radićev branilac Borivoje Borović, citirajući dokument hrvatske Sigurnosno informativne službe (SIS) u kojem se navodi da je "izvršen obaveštajni prodor u Tribunal" zahvaljujući kojem se služba dokopala velikog broja "značajnih dokumenata i informacija." Radilo se o jedva prikrivenoj insinuaciji da bi Florans Artman – s obzirom na svoje "hrvatske veze" – mogla da bude "krtica", odnosno izvor SIS u Tribunalu. Borović je, međutim, prevideo jedan "mali detalj" na koji mu je, u prigovoru, ukazao tužilac. Da je, naime, dokument SIS na koji se pozvao napisan u junu 1998. godine, a da je Artman u Tribunal, na dužnost portparola tužilaštva, došla u oktobru 2000. godine.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 279

DUNDO PRALJAK: Polemika o bosanskom jeziku na suđenju za Herceg Bosnu
SLOBODA KRETANJA: Muslimani odlazili - Srbi tugovali
SUĐENJE U OKTOBRU: Šešeljeve pretnje srpskim "pokajnicima"
EKSHUMACIJA I IDENTIFIKACIJA: Uzrok smrti žrtava iz Ovčare
GEOFFREY NICE (2): Posao nije obavljen, ali nije bio uzaludan