HomeZAVOJI I GIPS BEZ POVREDA
Ekspert tužilaštva Davor Strinović u unakrsnom ispitivanju potvrđuje da je od 200 ekshumiranih žrtava sa Ovčare, 41 osoba imala gips i zavoje ali ne i povrede. U dodatnom ispitivanju ukazuje da je siguran da je 86 žrtava imalo ozlede pre izvođenja iz vukovarske bolnice

Davor Strinović, svjedok na suđenju Miletu Mrkšiću, Veselinu Šljivančaninu i Miroslavu RadićuDavor Strinović, svjedok na suđenju Miletu Mrkšiću, Veselinu Šljivančaninu i Miroslavu Radiću

Branioci trojice oficira bivše JNA su u unakrsnom ispitivanju sudskog patologa Davora Strinovića tvrdili da je od 200 žrtava ekshumiranih iz masovne grobnice na vukovarskoj Ovčari, 41 osoba imala zavoje ili gips ali ne i povrede. Odbrana, inače, od početka suđenja Mrkšiću, Šljivančaninu i Radiću nastoji da dokaže da su 20. novembra 1991. godine, iz vukovarske bolnice izvedeni hrvatski branitelji koji su se tu skrivali prerušeni u ranjenike..

Doktor Strinović, koji je ekshumaciji žrtava sa Ovčare prisustvovao kao posmatrač hrvatske Vlade, je potvrdio da se u izveštajima Zavoda za sudsku medicinu u Zagrebu navodi da neke od žrtava nisu imale povrede iako su na njihovom telu pronađeni zavoji ili gips. Dodao je da su to utvrdili međunarodni patolozi koji su obavili ekshumaciju i obdukcije.

Jedan deo unakrsnog ispitivanja dr Strinovića posvećen je uzroku smrti ekshumiranih žrtava. On tvrdi da je za 188 od 200 ekshumiranih osoba, starosti između 16 i 72 godine, utvrđeno da su stradale od posledica prostrelnih rana. Odbrana, međutim upućuje na druge ekspertske izveštaje u kojima se navodi da za veći procenat žrtava ne može da se utvrdi uzrok smrti.

Doktor je objasnio da, nakon 6 godina - od 1991. do 1996. - koliko su tela bila u zemlji, dolazi do promena na odeći, koži i kostima koje se raspadaju, što je razlog za "različite interpretacije i različiti stepen sigurnosti" koje se javljaju kod stručnjaka prilikom utvrđivanja uzroka smrti.

Tužilac je u dodatnom ispitivanju ukazao da se u jednom od ekspertskih izveštaja navodi da je 110 osoba od 200 ekshumiranih imalo ozlede pre ubistva na Ovčari. Doktor Strinović, koji je juče rekao da je za 86 osoba sa sigurnošću utvrđeno da su bili prethodno lečeni u vukovarskoj bolnici, danas je objasnio da su verovatno primenjeni različiti kriterijumi i da je ponekad dovoljno da "neko bude u pižami, da bi ga proglasili ranjenikom". Zagrebački zavod za sudsku medicinu je, po Strinoviću, utvrdio da su kod 86 osoba postojala prethodna ranjavanja ili ozlede zbog kojih su bili u bolnici.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 279

DUNDO PRALJAK: Polemika o bosanskom jeziku na suđenju za Herceg Bosnu
SLOBODA KRETANJA: Muslimani odlazili - Srbi tugovali
SUĐENJE U OKTOBRU: Šešeljeve pretnje srpskim "pokajnicima"
EKSHUMACIJA I IDENTIFIKACIJA: Uzrok smrti žrtava iz Ovčare
GEOFFREY NICE (2): Posao nije obavljen, ali nije bio uzaludan