HomeDOKUMENTI O SARADNJI BEOGRADA I KNINA
Optužba u dokazne spise uvela niz dokumenata kojima nastoji da pokaže saradnju vlasti Krajine i Srbije, ulogu Milana Martića u ratnim događajima i prisustvo policajaca iz hrvatske u bosanskoj Krajini

Ari Kerkkanen, svjedok na suđenju MartićuAri Kerkkanen, svjedok na suđenju Martiću

Tokom svedočenja Arija Kerkanena/Kerkkanen optužba je mesec dana pre okončanja dokaznog postupka protiv Milana Martića, u sudske spise uvela niz dokumenata kojima nastoji da potvrdi iskaze svojih prethodnih svedoka. Predočen je Kerkanenov izveštaj sačinjen na osnovu velikog broja dokumenata koje je on kao analitičar tužilaštva za krivično-obaveštajne podatke od 2002. do 2005. godine prikupio u šest misija na području Hrvatske. Od oko 3.000 dokumenata koji su tom prilikom prebačeni u Tribunal jedan broj je, smatra optužba, značajan i za suđenje Martiću.

Nekoliko dokumenata odnosi se na saradnju civilnih i policijskih vlasti SAO Krajine, a kasnije RSK, sa vlastima Republike Srbije, kao što je, na primer, zahtev za isporuku terenskih vozila upućen MUP Srbije iz krajinskog MUP.

Među tim dokumentima je i odluka Ministarstva odbrane Srbije s početka 1992. godine kojom se nalaže odlazak kapetana Dragana u Knin i nalog da tamo obučava i vodi jedinice RSK. Prezentovan je i video snimak u kojem Milan Martić govori o "velikom učinku Knindži" i njihovog komandanta u leto 1991. kada je ovaj prvi put otišao u Krajinu.

Uvodeći u dokazne spise i nekoliko naređenja i zvaničnih zahteva policijskih i vojnih organa bosanskih i krajinskih Srba, odbrana nastoji da dokaže prisustvo snaga RSK na teritoriji BiH, pošto se Martića tereti i za više zločina na području bosanske Krajine. Tako se iz jednog dokumenta MUP RSK o razmeštanju snaga vidi se da su policajci iz RSK u bosanskoj Krajini bili prisutni najkasnije od 10. juna 1992.

Martićeva odbrana je pokušala je da spreči uvođenje u spise dokumenata navedenih u Kerkanenovom izveštaju, osporavajući njihovu dokaznu vrednost činjenicom da, kako su tvrdili, svedok "nije ni očevidac, ni ekspert". Sudsko veće je odbilo takav zahtev, ukazujući da će dokaznu vrednost uvedenih dokumenata naknadno procenjivati.

Suđenje Milanu Martiću nastavlja se u ponedeljak.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 277

PRESUDA RAJIĆU: Kazna kao nagrada za priznanje i pokajanje
HERCEG-BOSNA 1993.: Kad saveznici postanu neprijatelji
POLICAJCI I TERITORIJALCI NA OVČARI: Brigo moja pređi na drugoga
KARADŽIĆEV I KRAJIŠNIKOV MODEL: Sjedinjene Bosanske Države
BIH PROTIV SCG: Rasprava završena - presuda neizvesna