Home"PALITE, ŠTA ČEKATE?"
Svedok-insajder zaštićen pseudonimom MM-078 svedočio o upadima "martićevaca" u hrvatska sela početkom 90-ih i zastrašivanju i proterivanju krajinskih Hrvata. Opisujući napad na hrvatsko selo Kijevo svedok je rekao da su pripadnici Martićeve milicije zamerali drugim srpskim vojnicima što po ulasku u selo nisu popalili hrvatske kuće

Milan Martić u sudnici TribunalaMilan Martić u sudnici Tribunala

Kijevo je jedno od prvih hrvatskih sela koje su osvojile srpske snage. U napadu JNA i Martićeve milicije na to mesto 27. avgusta 1991. godine učestvovao je i današnji svedok-insajder MM-078. Međutim, najveći deo njegovog svedočenja zbog zaštitnih mera bio je zatvoren za javnost, tako da se ne zna u kom je svojstvu učestvovao u tim događajima..

Na javnoj sednici govorio je samo o ulasku srpskih snaga u Kijevo kada je sreo nekoliko pripadnika Martićeve milicije koji su mu, u prolazu, dobacili: "Šta je, šta čekate, zašto ne palite?" On im je odgovorio "da to nije njegov posao", a ubrzo zatim su, kaže, počele da gore hrvatske kuće.

Svedok je opisao da su Hrvati na području SAO Krajine bili pod stalnim pritiskom da se isele počev od 1990. godine kada su počela maltretiranja građana na barikadama koje su podigle srpske snage. Kada se zaratilo, pritisci su nastavljeni na različite načine – od upada u hrvatska sela i "pretresa" hrvatskih kuća, do vojnih napada i ubijanja hrvatskih civila.

Do početka 1993. godine iz Knina su proterani svi Hrvati, kaže svedok. Oni su pod pritiskom napuštali grad, a tranzitno mesto prilikom njihovih odlazaka bio je, kako je naveo, Dom kulture u selu Vrpolje nadomak Knina. Jedan od poslednjih koji su napustili Knin bio je i njegov prijatelj. Svedok mu je, kaže, ponudio da živi u njegovom stanu, ali je ovaj to odbio zbog straha za svoju sigurnost. Njegov hrvatski prijatelj je, rekao je svedok, molio Milana Martića da mu omogući bezbedan ostanak, ali tadašnji ministar unutrašnjih poslova nije ništa učinio da mu pomogne.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 279

DUNDO PRALJAK: Polemika o bosanskom jeziku na suđenju za Herceg Bosnu
SLOBODA KRETANJA: Muslimani odlazili - Srbi tugovali
SUĐENJE U OKTOBRU: Šešeljeve pretnje srpskim "pokajnicima"
EKSHUMACIJA I IDENTIFIKACIJA: Uzrok smrti žrtava iz Ovčare
GEOFFREY NICE (2): Posao nije obavljen, ali nije bio uzaludan