HomeISTRAGE BEZ REZULTATA
Suprotno tvrdnjama svedoka optužbe Džona Mekeligota, branioci Milana Martića su tvrdili da su policijske istrage zločina nad krajinskim Hrvatima tokom 1992. i 1993. godine - mada bez rezultata - dokaz da je Milicija Krajine "štitila građane svih nacionalnosti" i da nije učestvovala u pritiscima na hrvatske građane da se isele

John McElligott, svjedok na suđenju MartićuJohn McElligott, svjedok na suđenju Martiću

Odbrana Milana Martića je u unakrsnom ispitivanju nastojala da pobije navode svedoka optužbe Džona Mekeligota/John McElligott da je policija "aktivno i pasivno" učestvovala u pritiscima na preostale hrvatske civile da se isele. Kao pripadnik civilne policije UN od oktobra 1992. do novembra 1993. godine, svedočio je o svojim saznanjima o učešću krajinskih policajaca u napadima na Hrvate ili njihovom doprinosu takvim napadima "nečinjenjem".

Da bi opovrgla takve tvrdnje svedoka, odbrana Milana Martića je prezentovala više izveštaja Civilne policije UN iz kojih se vidi da je Milicija Krajine registrovala nasilje nad Hrvatima i pokretala istrage. Iz toga se, po odbrani, "jasno vidi da policija nije učestvovala u nasilju."

Mekeligot je u glavnom ispitivanju rekao da je Civilna policija UN dobijala informacije od napadnutih civila da su ih terorisali ljudi u uniformama i da istrage koje je Milicija Krajine vodila nisu dale nikakve rezultate. To su, po njemu, dokazi da je milicija bila umešana.

Na kraju današnje rasprave svedočenje je otpočeo Čarls Kiruđa/Charles Kirudja, bivši koordinator civilnih poslova misije UN u Hrvatskoj. Kiruđi je ovo četvrto pojavljivanje pred Tribunalom u Hagu – pre ovoga svedočio je na suđenjima Slobodanu Miloševiću, Momčilu Krajišniku i Radoslavu Brđaninu.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 280

RUSKI RULET: Milošević je rizikovao svoj život i zdravlje
KORESPODENCIJA: Pismena potvrda Krajišnikove nevinosti
KROATIZACIJA: Kojim je jezikom govorio mostarski muftija?
NOVINARKA I MAJOR: Pitanje iznenađenja i odgovor za pamćenje