HomeMARTIĆEV BRANILAC KAO PRVI "SVEDOK ODBRANE"
Pošto je Martićev branilac Predrag Milovančević u uvodnoj reči sam izvodio zaključke iz premisa koje je sam i postavio, predsedavajući sudija je stekao "utisak da on sam svedoči", umesto da iznosi teze koje će u dokaznom postupku potvrđivati svedoci

Predrag Milovančević, branilac Milana MartićaPredrag Milovančević, branilac Milana Martića

U prva tri i po sata uvodne reči branilac Milana Martića nije pomenuo nijedan zločin koji se pripisuje njegovom klijentu, niti je rekao na koji će način odbrana pobijati navode optužbe i koje dokaze će pritom koristiti. Umesto toga, govorio je o stradanjima Srba u Drugom svetskom ratu i hronologiji raspada Jugoslavije.

Milovančević je u dugotrajnom izlaganju o razlozima raspada bivše države iznosio već poznate teze, inače svojstvene beogradskim vlastima 90-ih godina. Tako je rekao da su za rat krivi Hrvatska i Slovenija zbog svojih "secesionističkih težnji", a da su zajedno sa njima na "destrukciji Jugoslavije" radili i "ključni faktori svetskog poretka".

Hrvatske oficire koji su napustili JNA nazvao je "izdajnicima" i optužio hrvatsku stranu za oživljavanje ustaštva, ilegalno naoružavanje i podelu oružja "samo jednom narodu". Za razliku od njih, tvrdi Milovančević, JNA i vlasti u Beogradu su želeli mirno rešenje krize i u prilog tome je naveo povlačenje armije iz Hrvatske i BiH 1991. i 1992. godine.

Sve to, po braniocu, jasan je dokaz da je navod tužilaštva o postojanju udruženog zločinačkog poduhvata "čista fikcija".

Posle troipočasovnog strpljivog slušanja reagovale su sudije. Sudija Dženet Nosvorti/Janet Nosworthy je objasnila braniocu da je svrha uvodne reči da iznese teze koje će zatim u dokaznom postupku potvrditi svedoci, a on je sve vreme, kako je primetio predsedavajući sudija, iznosio teze, sam ih potvrđivao i izvodio zaključke. "Imam utisak da vi svedočite, a vi niste svedok, nego advokat", opomenuo je sudija Bakone Moloto branioca.

Branilac Milovančević je potom promenio pristup - govorio je o zločinima iz optužnice, rekavši da su Hrvati bili dobro naoružani u selima u kojima su počinjeni zločini, te da je po sredi bio građanski rat, a ne agresija na Hrvatsku.

Odbrana će sutra završiti svoje uvodno izlaganje, a odmah nakon toga će izvesti svog prvog pravog svedoka – Slobodana Jarčevića, bivšeg šefa diplomatije bivše RSK. Najavljeno je i da će na klupu za svedoke posle letnje pauze sesti nekadašnji crnogorski predsednik Momir Bulatović.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 286

"ŠKORPION" PRED SUDOM: Prvi svedoci optužbe na suđenju za Kosovo
SREBRENICA: Del Ponte sprečena da govori na otvaranju suđenja
NEPOŠTOVANJE SUDA: Da li je novinar grešio iz prkosa ili zbunjenosti
"FUNKCIJA PATRIOTA": Odbrana optužuje svedoka za krivokletstvo
ODBRANA KRAJINE: Počelo izvođenje dokaza Milana Martića
"NISAM KRIV": Zelenović se izjasnio iz trećeg pokušaja
ĐERIĆ, IPAK, U HAGU: Poslednji svedok na suđenju Momčilu Krajišniku