HomeDIPLOMATIJA SRPSKE KRAJINE
Šef diplomatije bivše RSK Slobodan Jarčević tvrdio da su za neuspeh pregovora bili krivi hrvatski i međunarodni pregovarači, ali da za aktivnosti njegovog ministarstva čak ni prijateljska Rusija nije imala razumevanja. Jarčević ministrovao iz Beograda, a platu primao od savezne vlade

Slobodan Jarčević, svjedok odbrane Milana MartićaSlobodan Jarčević, svjedok odbrane Milana Martića

Poslednji svedok odbrane Slobodana Miloševića prvi je svedok odbrane Milana Martića. On je u oktobru 1992. godine izabran za ministra inostranih poslova Vlade bivše RSK. Sedište njegovog ministarstva bilo je u Beogradu, a platu je primao od savezne vlade SRJ. Sastajao se, kaže, sa "raznim diplomatama", ali su oni "vodili računa da sa tih sastanaka ne ostane nikakav pisani trag".

Mesto krajinskog šefa diplomatije u aprilu 1994. godine prepušta Milanu Babiću, a on postaje savetnik za spoljne poslove tadašnjeg predsednika RSK, danas optuženog Milana Martića. Na tom položaju je, kao i svi funkcioneri RSK, ostao do avgusta 1995. godine.

Svedok je opisao zašto pregovori između Hrvatske i RSK u vreme njegovog mandata nisu bili uspešni. Srpska strana, kaže Jarčević, sve vreme je bila za mir, dok su Hrvati bili nepouzdani i "verolomni" pregovarači. Često su, po njemu, pred Srbe stavljali "nemoguće zahteve", nisu poštovali potpisano ili su se povlačili iz pregovora. U junu 1994. godine se hrvatska delegacija čak nije ni pojavila na tajnim pregovorima u Londonu, iako ih je on, kako tvrdi, u Kromvelovom/Cromwell zamku čekao pet dana.

Jednom prilikom, u leto 1993. godine Jarčević je otputovao u Moskvu da se požali zbog neprincipijelnog ponašanja hrvatskih pregovarača, ali ga je, kaže, tamo dočekao Igor Ivanov i "dobro iskritikovao" zbog toga što Srbi ne umeju da žive sa svojim komšijama Hrvatima i Muslimanima i ukazao na dobre odnose Rusa i 30 miliona muslimana koji tamo žive. Svedok tvrdi da je ruskom diplomati tada odgovorio: "Gospodine Ivanov, imaćete Vi problema sa Čečenima, videćete".

Hrvatskim, ali i međunarodnim pregovaračima, Jarčević je zamerao i to što govore samo o povratku Hrvata proteranih iz RSK, a ne i o Srbima "proteranim iz hrvatskih gradova" van RSK. Na suđenju Miloševiću je svedočio da je takvih bilo 471.000, a danas je rekao da ih je 391.000.

U vreme pregovora o planu Z-4, Jarčević je bio Martićev savetnik za spoljnu politiku. Kaže da je predsednik RSK odbio da pregovara o planu, jer je ime međunarodnih snaga promenjeno iz "UNPROFOR" u "UNCRO", pa zbog toga one nisu više imale mandat da štite srpsko stanovništvo. Pre nego što se to dogodilo, Martić je, kaže svedok, razmatrao dokument i u njemu video da se autonomija ne odnosi na celu RSK, nego samo na "11 opština u srezovima Knin i Glina".

Suprotno Jarčeviću, tadašnji američki ambasador u Zagrebu Piter Galbrajt/Peter Galbraith je svedočeći za optužbu u aprilu ove godine rekao da je Martić prilikom prezentacije plana Z-4 "fizički odbio da dodirne dokument" kada je ruski ambasador pokušao da mu ga lično uruči.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 286

"ŠKORPION" PRED SUDOM: Prvi svedoci optužbe na suđenju za Kosovo
SREBRENICA: Del Ponte sprečena da govori na otvaranju suđenja
NEPOŠTOVANJE SUDA: Da li je novinar grešio iz prkosa ili zbunjenosti
"FUNKCIJA PATRIOTA": Odbrana optužuje svedoka za krivokletstvo
ODBRANA KRAJINE: Počelo izvođenje dokaza Milana Martića
"NISAM KRIV": Zelenović se izjasnio iz trećeg pokušaja
ĐERIĆ, IPAK, U HAGU: Poslednji svedok na suđenju Momčilu Krajišniku