HomeMARTIĆEVA ODBRANA OTVORILA KARTE
Odbrana Milana Martića namerava da pozove 54 svedoka i 2 veštaka. Prvi svedok je Slobodan Jarčević, krajinski šef diplomatije a poslednji će biti sam optuženi. Identitet 47 svedoka Veće je saznalo tek danas pošto se, tvrdi branilac, radi o "osobama sa poternica hrvatskih vlasti"

Branilac Milana MartićaBranilac Milana Martića

Milan Martić će svedočiti kao poslednji svedok odbrane, saopštio je danas njegov branilac Predrag Milovančević na konferenciji pred početak izvođenja dokaza odbrane. Prvi svedok biće šef diplomatije bivše RSK i nekadašnji Martićev savetnik Slobodan Jarčević, koji je u februaru ove godine, takođe kao svedok odbrane, svedočio na suđenju Slobodanu Miloševiću.

Martićeva odbrana je najavila da će pozvati ukupno 54 svedoka i dva veštaka. Identitet 47 osoba je, po objašnjenju branioca, do danas ostao nepoznat i tužilaštvu i Veću, pošto se te osobe nalaze "na poternicama hrvatskih vlasti ili su već osuđene u odsustvu". Branilac smatra da su razlozi za zabrinutost svedoka opravdani, posebno uzimajući u obzir "izveštavanje medija o hrvatskom obaveštajnom prodoru u Tribunal".

Nakon insistiranja tužioca da obelodani imena svedoka, Veće je braniocu naložilo da 15 minuta po završetku rasprave dostavi ko će svedočiti u Martićevu odbranu i "pruži jasne dokaze o umešanosti hrvatskih bezbednosnih službi u rad Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju".

Odbrani je takođe naloženo da do ponedeljka dopuni sažetke izjava prvih nekoliko svedoka, a da sledećeg petka dostavi detaljniji popis činjenica o kojima će svedočiti ostali svedoci, uključujući i optuženog Martića, kako bi tužilaštvo moglo da se pripremi za unakrsno ispitivanje.

Odbrana je za ispitivanje svojih svedoka tražila 320 sati ili 80 radnih dana, pa bi - ako veće predsedavajućeg sudije Molotoa to odobri - dokazni postupak odbrane bio za dve nedelje duži od izvođenja dokaza optužbe. Veće će odluku o tome doneti 14. avgusta, nakon letnje pauze u radu Tribunala, pošto sagleda kompletan spisak svedoka i činjenica o kojima će oni svedočiti.

Odbrana će u utorak 11. jula izneti svoju uvodnu reč, a prvi svedok pojaviće se pred većem sledećeg dana. Martić se tereti za granatiranje Zagreba i zločine krajinskih snaga u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini od 1991. do 1995. godine.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 286

"ŠKORPION" PRED SUDOM: Prvi svedoci optužbe na suđenju za Kosovo
SREBRENICA: Del Ponte sprečena da govori na otvaranju suđenja
NEPOŠTOVANJE SUDA: Da li je novinar grešio iz prkosa ili zbunjenosti
"FUNKCIJA PATRIOTA": Odbrana optužuje svedoka za krivokletstvo
ODBRANA KRAJINE: Počelo izvođenje dokaza Milana Martića
"NISAM KRIV": Zelenović se izjasnio iz trećeg pokušaja
ĐERIĆ, IPAK, U HAGU: Poslednji svedok na suđenju Momčilu Krajišniku