HomeBEOGRAD: NEMA DOKAZA O POSTOJANJU GENOCIDNOG PLANA
Ne osporavajući da je u BiH "bilo zločina i ozbiljnog kršenja međunarodnih normi", pravna zastupnica Beograda Favo-Ivanović je u nastavku druge runde argumenata SCG pred Međunarodnim sudom pravde negirala postojanje genocidne namere i plana, tvrdeći da počinjeni zločini nisu bili usmereni protiv drugih etničkih grupa, nego protiv političkih oponenata bosanskih Srba

Pravnički tim Srbije i Crne Gore na međunarodnom sudu pravdePravnički tim Srbije i Crne Gore na međunarodnom sudu pravde

Bosanski Srbi su imali sopstvene političke ciljeve i njihova namera da stvore državu i odvoje se od druga dva naroda ne predstavlja genocid, rekla je u nastavku druge runde usmenih izlaganja zastupnica Srbije i Crne Gore Nataša Favo/Fauveau Ivanović. Dodala je da želja za stvaranjem sopstvene države predstavlja međunarodno priznato pravo na izražavanje volje jednog naroda što, kako je istakla, ne uključuje želju ili nameru da se unište druge etničke grupe.

Favo-Ivanović je pobijala tvrdnje zastupnika BiH da se postojanje genocidne namere može utvrditi iz nekih od ključnih dokumenata Skupštine bosanskih Srba ili Srpske demokratske stranke (SDS), kao što su odluka o šest strateških ciljeva srpskog naroda u BiH ili uputstva za preuzimanje vlasti u opštini po varijantama "A" i "B". Ti dokumenti su, tvrdi Favo-Ivanović, bili odgovor bosanskih Srba na "haotičnu situaciju u zemlji" i proglašenje nezavisnosti BiH uprkos protivljenju Srba kao jednog od konstitutivnih naroda, koji nije želeo da postane nacionalna manjina u BiH.

Kakvi god da su zločini počinjeni u Bosni, a niko ne spori da ih je bilo - rekla je danas zastupnica Beograda - to nije bio genocid, jer nije bilo namere da se uništi druga etnička grupa, niti je postao bilo kakav plan za ostvarenje takvog cilja. Zastupnici BiH su se, ukazala je Favo-Ivanović, u svojoj argumentaciji pozivali na presretnute telefonske razgovore i citirali delove govora srpskih lidera, ali nigde nisu našli direktne dokaze o postojanju genocidnog plana.

Osporavajući tvrdnje zastupnika BiH da su zatočenici u logorima koje su formirali bosanski Srbi bili podvrgavani uslovima života sračunatim da dovedu do njihovog uništenja – što je jedan od elemenata genocida - Favo je priznala da su uslovi u tim logorima bili veoma loši, ali je ukazala da presude koje je Haški tribunal izrekao Radoslavu Brđaninu, Miomiru Stakiću i drugim optuženim za logore poput Manjače, Omarske ili Keraterma, ni u jednom slučaju nisu to kvalifikovale kao genocid.

Favo-Ivanović je, takođe, prihvatila da je "bilo raseljavanja muslimanskog stanovništva, na primer u Bosanskoj Krajini, ukazujući da ni to nije predstavljalo genocid. Namera da se neka grupa raseli, rekla je zastupnica Beograda pozivajući se na Tribunalovu presudu Stakiću, "nije isto što i namera da se ta grupa uništi."

Ponavljajući da je u BiH "bilo zločina i ozbiljnog kršenja međunarodnih normi", Favo-Ivanović je u zaključku još jednom istakla da nije postojala genocidna namera i da ti zločini nisu bili usmereni protiv drugih etničkih grupa, nego protiv političkih oponenata bosanskih Srba.

Druga runda argumenata zastupnika SCG nastavlja se sledeće sedmice i biće zaključena u utorak 9. maja.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 276

SAMO PRAZNA OBEĆANJA: Kako je Koštunica "obmanuo" Karlu del Ponte
ODBAČENA ŽALBA: Potvrđene kazne "Tuti" i "Šteli"
ODMAZDA: Vojna doktrina Milana Martića
222 DANA ZATOČENIŠTVA: Prvi svedok optužbe na suđenju liderima Herceg Bosne
KO TO TAMO PSUJE: Zašto se Krajišnik izvinjavao ženama, a i muškarcima
BIH PROTIV SCG: Druga runda argumenata Beograda