HomeBEOGRAD: ODBACITI SVE ZAHTEVE BIH
Pozivom zastupnika Beograda da se odbace svi zahtevi Sarajeva, u Međunarodnom sudu pravde zaključena devetonedeljna rasprava u sporu "BiH protiv SCG." Sudije će prvo većati o tome da li su uopšte nadležne da presuđuju u ovom sporu, a tek kada i ako zaključe da su nadležni, odlučivaće o suštini spora: da li je u BiH počinjen genocid i da li je za to odgovorna tadašnja SRJ a sadašnja SCG

Radoslav Stojanović, glavni pravni zastupnik SCG u Međunarodnom sudu pravdeRadoslav Stojanović, glavni pravni zastupnik SCG u Međunarodnom sudu pravde

Ukazujući da presuda kojom bi se Srbija i Crna Gora proglasila krivom za genocid i obavezala na plaćanje odštete državi i građanima Bosne i Hercegovine "ne bi doprinela pomirenju već nastavku sukoba", glavni pravni zastupnik Beograda Radoslav Stojanović je danas pozvao Međunarodni sud pravde da odbaci sve zahteve druge strane.

Rezimirajući argumente zastupnika SCG, Stojanović je u završnoj reči tvrdio da se zločini koji su počinjeni u BiH ne mogu kvalifikovati kao genocid i da nije dokazano postojanje genocidne namere ili genocidnog plana Beograda, kao ni njegova kontrola nad bosanskim Srbima i njihovim vojnim i policijskim snagama. Bosanska strana je, tvrdio je Stojanović, "pogrešno predstavila činjenice" i događaje koji su se zbili "u tragičnom građanskom ratu" je uprošćeno predstavila kao "konfrontaciju dobra i zla", odnosno "zlih Srba i dobrih nesrba."

Pre Stojanovićeve završne reči, zastupnici Beograda Tibor Varadi, Vladimir Đerić i Andreas Cimerman/Zimmermann detaljno su obrazlagali zašto, po njihovom mišljenju, Međunarodni sud pravde nije nadležan da presuđuje u sporu koji je 1993. godine pokrenula BiH. Ponavljali su već bezbroj puta iznete argumente da u vreme kada je taj spor pokrenut SRJ nije bila članica UN i potpisnica Konvencije o genocidu, niti je imala pristup Međunarodnom sudu pravde.

Ukazujući da je od tri spora u koja je pred Međunarodnim sudom pravde uključena SR Jugoslavija zaključen samo jedan, i to tako što se sud proglasio nenadležnim da razmatra tužbu Beograda protiv osam zemalja NATO, Varadi je pozvao sudije na "doslednost ishoda i posledica." Odgovori na ista pitanja – da li je SRJ bila članica UN i Konvencije o genocidu i da li je imala pristup Međunarodnom sudu – po Varadiju "moraju da budu isti i ishod mora da bude isti", te sud i u ovoj prilici treba da odluči kao što je odlučio u sporu sa NATO.

Kao što je ranije najavljeno, sudije će najpre razmatrati pitanje nadležnosti da bi, ako utvrde da jesu nadležni, prešli na razmatranje suštine spora. Zaključujući devetonedeljnu raspravu, predsednica Međunarodnog suda Rozalin Higins/Rosalyn Higgins nije dala nikakav nagoveštaj koliko bi moglo da traje njihovo većanje, sem što je najavila da će strane biti pravovremeno obaveštene o donošenju presude.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 277

PRESUDA RAJIĆU: Kazna kao nagrada za priznanje i pokajanje
HERCEG-BOSNA 1993.: Kad saveznici postanu neprijatelji
POLICAJCI I TERITORIJALCI NA OVČARI: Brigo moja pređi na drugoga
KARADŽIĆEV I KRAJIŠNIKOV MODEL: Sjedinjene Bosanske Države
BIH PROTIV SCG: Rasprava završena - presuda neizvesna