HomeDELIMIČNO PRIZNANJE "PREVENTIVNOG GENOCIDA"
Insistirajući u prvoj rundi argumenata pred Međunarodnim sudom pravde na strahu bosanskih Srba da im se ne ponovi genocid iz Dugog svetskog rata, predstavnici SCG su, smatra francuski profesor Alen Pele, "delimično priznali da su u Bosni počinili 'preventivni genocid', kako im se to opet ne bi dogodilo."

Alain Pellet, francuski profesor član tima advokata BiHAlain Pellet, francuski profesor član tima advokata BiH

Osvrćući se na argumente predstavnika SCG o tome da je Republika Srpska bila "de facto država" i da nije zavisila od SR Jugoslavije, pravni zastupnik BiH profesor Alen Pele/Alain Pellet je entitet bosanskih Srba opisao kao “takozvanu" ili “marionetsku državu”, koja bez pomoći SRJ ne bi mogla samostalno da sprovodi "genocidnu politiku" u Bosni.

Republika Srpska, je smatra Pele, bila "organ tužene države", odnosno SRJ, koja je
"pomagala i podržavala genocid". Po međunarodnom pravu, istakao je Pele pozivajući se na tribunalovu presudu u slučaju generala Krstića, pomaganje i podržavanje je isto što i saučesništvo u počinjenju tog najtežeg od svih zločina.
Prag dokazivanja odgovornosti države za genocid pred Međunarodnim sudom pravde se, po Peleu, razlikuje od standarda "izvan razumne sumnje" koji se primenjuje u utvrđivanju pojedinačne odgovornosti optuženih pred Tribunalom, a na kojem sada insistiraju pravni zastupnici SCG. Za razliku od toga, sudije najvišeg suda UN, smatra Pele, moraju pri odlučivanju o odgovornosti države da imaju "sveobuhvatan pogled" na ono što se između 1992. i 1995. godine dogodilo u BiH.

Izjavu pravnih zastupnika SCG da raseljavanje stanovništva prati sve ratove, Pele je ocenio kao "skandaloznu" jer se time, po njemu, "brani politika terora." Francuski profesor se osvrnuo i na tezu jednog od zastupnika SCG koji je rekao da bi Beograd, da je imao nameru da uništi Muslimane, počeo to "od kuće", odnosno od muslimanskih državljana tadašnje SRJ. Čak i da je tačna njegova tvrdnja da je SRJ "dobro postupala sa svojim muslimanskim stanovništvom", to po Peleu, nije relevantno za slučaj o kojem se raspravlja a koji se odnosi na stradanja Muslimana u BiH.

Ukazujući da strana koju zastupa nije nikada poricala zločine koje su u Bosni počinili Muslimani i Hrvati, Pele je primetio da ti zločini "kako god da su grozni, nemaju ništa sa genocidom." S druge strane, insistirajući na strahu bosanskih Srba da im se ne ponovi genocid iz Dugog svetskog rata, predstavnici SCG su, smatra Pele, "delimično priznali da su u Bosni počinili 'preventivni genocid', kako im se to opet ne bi dogodilo."


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 274

MEĐUNARODNI SUD PRAVDE: Druga runda argumenata u sporu BiH protiv SCG