HomeSVE MANJE PETOKRAKA, A VIŠE DVOGLAVIH ORLOVA
Svedok optužbe govorio o nasilju nad Muslimanima u Bosanskom Novom u režiji specijalaca iz Krajine i pre nego što je rat u BiH počeo. Svedočio je i o posetama optuženog Milana Martića i drugih srpskih političara tom bosanskom gradiću. Svedočenje završio i hrvatski patolog Davor Strinović

Milan Martić u sudnici TribunalaMilan Martić u sudnici Tribunala

"Specijalci iz hrvatske Krajine su dolazili preko mosta na Uni i doneli teror u Bosanski Novi pre nego što je rat u BiH počeo", rekao je danas svedok optužbe sa zaštićenim identitetom i pseudonimom MM-046. On je rekao da se, po izbijanju rata u Hrvatskoj, veliki broj lokalnih Srba odazvao pozivu na mobilizaciju u JNA, dok je deo njih, uglavnom predratnih "istaknutih kriminalaca", otišao u SAO Krajinu na specijalnu vojnu obuku.

Po završetku obuke u SAO Krajini, rekao je svedok, novopečeni specijalci su se vraćali u Bosanski Novi i sprovodili teror nad lokalnim nesrpskim stanovništvom. Opisao je da je nasilje počelo bombaškim napadima na muslimanske i albanske lokale, potom su usledili pritisci i pretnje opštinskim funkcionerima, da bi kulminiralo hapšenjem i odvođenjem nekolicine Muslimana preko mosta u Dvor na Uni. Većina ih se, svedočio je MM-046, nikada nije vratila.

Specijalci su, prema rečima svedoka, bili obučeni u vojne sivo-maslinaste i maskirne uniforme sa različitim obeležjima. Kako je vreme odmicalo, sećao se svedok, "bilo je sve manje petokraka, a sve više dvoglavih orlova". Misli da je na rukavima nekih od njih video i oznaku Milicije Krajine. Svedok je potvrdio iskaz Hamdije Krupića, bivšeg policajca iz Bosanskog Novog, koji je svedočeći na suđenju Martiću krajem marta rekao da je lokalna policija bila nemoćna pred "novom vlašću" sačinjenom od specijalaca "s one strane Une".

U vreme terora nad nesrpskim stanovništvom, Bosanski Novi su uredno posećivali srpski političari iz BiH i okolnih država. Martića je svedok, kako je rekao, video više puta u Bosanskom Novom – jednom na mitingu SDS-a, par puta u šetnji gradom sa elitom te stranke i jednom prilikom na ulici sa lokalnim mesarom "koji se kasnije proglasio četničkim vojvodom". Svedok tvrdi da su, osim Martića, Novi posećivali i Vojislav Šešelj, Radovan Karadžić, Momčilo Krajišnik i drugi srpski političari.

Pre izbijanja rata u BiH, svedok je napustio Bosanski Novi i vratio se tek 1998. godine. Kuće u okolnim selima su, kaže, bile srušene "sve do poslednje", a skoro svi predratni lokalni aktivisti SDA ubijeni. Čuo je da su bili odvedeni u logor na stadion "Mlakve", tamo mučeni, a zna da većina njihovih tela nije pronađena.

Ceo tok unakrsnog ispitivanja svedoka MM-046 bio je zatvoren za javnost.

Na početku današnjeg zasedanja svedočenje je završio hrvatski patolog Davor Strinović. Tužilaštvo je u kratkom dodatnom ispitivanju nastojalo da potkrepi svedočenja Nevena Šegarića, Ante Martinovića i Jasne Denone, očevidaca zločina u Škabrnji, Bruškoj i Martinovićima. Strinović je potvrdio da je više civila u tim selima streljano sa male udaljenosti, onako kako su pomenuti svedoci ranije opisali pred sudskim većem.

Kao i ostala tekuća suđenja, proces Milanu Martiću je prekinut zbog uskršnjih praznika. Nastavak je zakazan za utorak 25. aprila.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 273

ODMERAVANJE KAZNE: Rajić se kaje i optužuje Blaškića
PRESUDA U JUNU: Završeno suđenje Naseru Oriću
VARIJANTE "A" I "B": Kako je Cicko rasvetlio misteriju "nepostojećeg dokumenta"?
SLUČAJ LJUBOTEN: Zločin u jednom danu - dokazi u osam mjeseci
ŽRTVE IZ KRAJINE: Martić se brani optužnicom protiv Gotovine