HomeCIVILI U KRAJINI STRELJANI
Ekspert tužilaštva na suđenju Martiću svedoči o forenzičkim nalazima ekshumacija masovnih grobnica u Krajini

Davor Strinović, svjedok na suđenju MartićuDavor Strinović, svjedok na suđenju Martiću

Tužilaštvo na suđenju Milanu Martiću je nakon svedočenja šefa Komisije hrvatske vlade za zatočene i nestale Ivana Grujića na klupu za svedoke izvelo još jednog svedoka eksperta, člana iste komisije i stručnjaka za sudsku medicinu Davora Strinovića.

Strinović je kao i Grujić učestvovao u ekshumacijama tela iz masovnih grobnica koje su posle avgusta 1995. godine otkrivene na području nekadašnje SAO Krajina. Za razliku od Grujića koji je spiskove žrtava iz optužnice protiv Milana Martića upoređivao sa listama iz evidencije njegove Komisije o ubijenim i nestalim osobama, Strinović je u danas započetom svedočenju, govorio o uzroku smrti osoba čija su tela pronađena u masovnim grobnicama na području Krajine.

Na većini leševa pronađenih u grobnicama u Baćinu, Škabrnji, Saborskom, Nadinu i drugim krajinskim selima ustanovljene su prostrelne rane, rekao je Strinović opisujući da su u manjem broju slučajeva kao uzrok smrti utvrđene i posledice eksplozija i prebijanja.

Strinović je pre tri godine na suđenju Slobodanu Miloševiću, takođe svedočio o nalazima "sudsko-medicinske obrade" posmrtnih ostataka pronađenih ne samo na teritoriji Krajine već i drugim lokacijama u Hrvatskoj. Na području Vukovara predmet njegove ekspertize bio je utvrđivanje uzroka smrti oko 200 žrtava iz masovne grobnice na Ovčari.

Svedočenje Davora Strinovića biće nastavljeno sutra.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 273

ODMERAVANJE KAZNE: Rajić se kaje i optužuje Blaškića
PRESUDA U JUNU: Završeno suđenje Naseru Oriću
VARIJANTE "A" I "B": Kako je Cicko rasvetlio misteriju "nepostojećeg dokumenta"?
SLUČAJ LJUBOTEN: Zločin u jednom danu - dokazi u osam mjeseci
ŽRTVE IZ KRAJINE: Martić se brani optužnicom protiv Gotovine