HomeRAJIĆ OPTUŽUJE BLAŠKIĆA
Bivši zapovednik Druge operativne grupe HVO tvrdi da se u Srednjoj Bosni "sve odvijalo kako je Blaškić zahtevao". Odbrana i optužba za Rajića predložile kazne od 12 i 15 godina zatvora

Ivica Rajić u sudnici TribunalaIvica Rajić u sudnici Tribunala

"Iskreno mi je žao svih žrtava" rekao je Ivica Rajić na kraju današnje rasprave o odmeravanju kazne na kojoj su odbrana i optužba ukazivale na olakšavajuće i otežavajuće okolnosti za optuženog koji je u oktobru prošle godine priznao krivicu za ubistva i nehumano postupanje prema muslimanskim civilima i razaranje mesta Stupni Do i Vareš 1993. godine.

Rajić je rekao da je lično sve vreme bio protiv "suludog rata između Muslimana i Hrvata, dva prijateljska naroda". Tvrdi da se u oktobru 1993. godine, kada su počinjeni zločini koje je priznao, "sve odvijalo upravo onako kako je zahtevao Tihomir Blaškić" i da je priča o dvostrukoj liniji komandovanja "osmišljena u glavama kukavica" da bi se izbegla odgovornost. Tihomir Blaškić bio je zapovednik HVO u Srednjoj Bosni takođe optužen u Tribunalu. Na slobodi je od jula 2004. nakon presude Žalbenog veća kojom mu je prvostepena kazna od 45 godina preinačena u kaznu 9 godina zatvora.

Rajić je takođe od sudskog veća zatražio da njegovu porodicu i braniteljicu zaštiti "od stalnih napada kojima su izloženi" zbog, kako je rekao njegove namere da kaže istinu. Za to optužuje pripadnike hrvatske obaveštajne službe koji nastoje da prikriju prave nalogodavce zločina. Njegov bivši branilac Željko Olujić je, tvrdi Rajić "opstruirao njegovu želju" da razgovara sa tužilaštvom.

Optužba i odbrana su za Rajića predložile kazne koje ne izlaze iz raspona dogovorenog između strana u sporazumu o priznanju krivice optuženog - od 12 do 15 godina zatvora.

Ukazujući na otežavajuće okolnosti - Rajićev položaj komandanta Druge operativne grupe HVO čiji su pripadnici počinili zločine i posebno na težinu tih zločina tužilac Kenet Skot/Kenneth Scott je opisao kako je u Stupnom Dolu na svirep način ubijeno 38 Muslimana, od kojih najmanje petoro dece i 14 žena a celo selo razrušeno.

Optužba je međutim, budući da je optuženi je priznao krivicu i pristao na saradnju sa tužilaštvom predložila kaznu od 15 godina zatvora, mada bi, rekao je Skot, bez ovih olakšavajućih okolnosti, tužilaštvo zahtevalo mnogo veću kaznu.

Zastupnica odbrane Doris Košta je za Rajića tražila kaznu od 12 godina, objasnivši da je zločin počinjen "u ratnom vihoru", te da je optuženi krenuo u napad na Stupni Do i Vareš "zato što mu je bilo naređeno, a ne zato što je hteo". Osam godina Rajićevog skrivanja dok 2003. godine nije uhapšen, objasnila je tvrdnjom da je on za to vreme "prikupljao dokaze i bio spreman da se preda".

Sudsko veće je najavilo da će presudu Ivici Rajiću doneti "u najkraćem mogućem roku".


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 273

ODMERAVANJE KAZNE: Rajić se kaje i optužuje Blaškića
PRESUDA U JUNU: Završeno suđenje Naseru Oriću
VARIJANTE "A" I "B": Kako je Cicko rasvetlio misteriju "nepostojećeg dokumenta"?
SLUČAJ LJUBOTEN: Zločin u jednom danu - dokazi u osam mjeseci
ŽRTVE IZ KRAJINE: Martić se brani optužnicom protiv Gotovine