HomeIVICA RAJIĆ PUŠTEN NA SLOBODU
Predsednik Tribunala odobrio zahtev Ivice Rajića, bivšeg komandanta HVO u Srednjoj Bosni, da bude pušten na slobodu nakon što je izdržao dve trećine kazne od 12 godina zatvora koja mu je izrečena nakon što je priznao krivicu za ubistvo više od 30 osoba u Stupnom Dolu i nehumano postupanje sa preko 250 Bošnjaka u Varešu

Ivica Rajić u sudnici TribunalaIvica Rajić u sudnici Tribunala

Ivica Rajić, bivši zapovednik Druge operativne grupe HVO u Srednjoj Bosni pušten je na slobodu iz zatvora u Španiji pošto je odslužio 8 godina odnosno dve trećine dvanaestogodišnje zatvorske kazne na koju je osuđen za zločine počinjene u oktobru 1993. godine u Varešu i Stupnom Dolu. Rajić je 2005. godine priznao krivicu za napad na Stupni Do u kojem je ubijeno 32 osobe kao i za hapšenje i zlostavljanje više od 250 Bošnjaka u Varešu. Rajiću je ovo drugi put da traži prevremeno puštanje na slobodu: prvi zahtev koji je podneo u junu 2010. godine je odbačen.

Prema praksi Tribunala, osuđeni može da traži prevremeno puštanje na slobodu nakon što odsluži dve trećine izrečene kazne. Pored ovog uslova, predsednik Tribunala je prilikom odlučivanja o zahtevu uzeo u obzir "izuzetnu težinu zločina" zbog kojih je Rajić osuđen, vladanje osuđenog u pritvoru i njegovu saradnju sa tužilaštvom. Sudija Robinson je citirao presudu u kojoj se navodi da su zločini koje je Rajić počinio bili "rasprostranjeni i veoma nasilne prirode i prouzrokovali su veliku bol kod žrtava i njihove rodbine". Podsetio je i da je prilikom odmeravanja kazne Veće uzelo kao posebno otežavajuću okolnost "izuzetnu ranjivost žrtava" među kojima su bile žene i deca. Sve to, smatra predsednik Tribunala, ne ide u prilog Rajićevom zahtevu.

U odluci predsednika Tribunala se, dalje, navodi da je Rajić u zatvoru pokazao "dobro vladanje", da je vodio slikarsku radionicu, radio kao "čistač", učio španski jezik i bavio se sportom. Rajić je, takođe, bio deo zatvorskog Komiteta za mirnu koegzistenciju i rešavanje sporova. Mada je u zatvoru tvrdio da "nije počinio ni jedan zločin već su to učinili njegovi potčinjeni", Rajić je takođe rekao da "prihvata izrečenu kaznu sa punom odgovornošću" na osnovu čega je predsednik Tribunala odlučio da ne pridaje značaj tim tvrdnjama.

Prema izveštaju psihologa koji je dostavljen predsedniku Tribunala, Rajić se uspešno "prilagodio sredini" i čak je učestvovao u "obilasku planina nadomak Madrida". Uslov za taj "izlet" je, navodi se u izveštaju , bilo "uravnoteženo ponašanje osuđenih" koje je Rajić pokazao.

Sudija Robinson je na kraju ukazao da je Rajić ispunio obavezu saradnje sa tužilaštvom koja je bila "značajna" ali nije "prevazilazila okvire" utvrđene sporazumom o priznanju krivicu.

Rajić je već na slobodi budući da je odluka o njegovom zahtevu bila poverljivog karaktera a postala je dostupna javnosti tek nakon što je osuđeni napustio španski zatvor.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 511

POMAGANJE I PODRŽAVANJE: Uloga Srbije u ratu u kojem "nije učestvovala"
MARK HARMON: Doživotni zatvor kao polazna a ne krajnja tačka
KARADŽIĆEVA LOGIKA: Opasno je biti visok za svoje godine
ŽUPLJANINOVA ODBRANA: Nije ratni zločin biti loš šef policije