HomeODBIJEN ZAHTEV ZA PREVREMENO OSLOBAĐANJE IVICE RAJIĆA
Budući da nije odslužio dve trećine dvanaestogodišnje zatvorske kazne izrečene za zločine počinjene u Varešu i Stupnom Dolu, predsednik Tribunala odbacio zahtev bivšeg zapovednika HVO Ivice Rajića za prevremenim puštanjem na slobodu

Ivica Rajić u sudnici TribunalaIvica Rajić u sudnici Tribunala

Predsednik Tribunala Patrik/Patrick Robinson je odbacio zahtev Ivice Rajića, bivšeg zapovednika Druge operativne grupe HVO u Srednjoj Bosni, da bude pušten na slobodu pre isteka dvanaestogodišnje zatvorske kazne izrečene za zločine počinjene u oktobru 1993. godine u Varešu i Stupnom Dolu. Rajić je uhapšen 2003. godine a dve godine kasnije je priznao krivicu za napad na Stupni Do u kojem je ubijeno 37 ljudi kao i za hapšenje i zlostavljanje više od 250 Bošnjaka u Varešu. Kaznu služi u Španiji.

Rajić je podneo zahtev za prevremenim oslobađanjem još u junu prošle godine, pozivajući se na praksu Tribunala da se osuđeni puštaju na slobodu nakon što odsluže dve trećine izrečene kazne. Budući da će u njegovom slučaju taj period isteći tek u aprilu ove godine, Rajić je od predsednika Tribunala tražio da uzme u obzir i odredbu španskog zakona koja pruža mogućnost da se optuženom za svaku odsluženu godinu "oprosti" do 90 dana. Rajić je izračunao da je u njegovom slučaju dovoljno da traži "oprost" od 40 dana koji mu kaznu umanjuju za dodatnih 280 dana na 7 godina koje je proveo u tribunalovom pritvoru i španskom zatvoru. Mada prihvata takvu praksu umanjivanja zatvorske kazne, predsednik Tribunala je u odluci ipak podsetio da Rajić nije odslužio dve trećine izrečene kazne, što u njegovom slučaju iznosi tačno osam godina.

Pri odlučivanju o zahtevima za prevremenim puštanjem na slobodu, predsednik Tribunala ima obavezu da sagleda i vladanje optuženog kao i njegovu saradnju sa tužilaštvom. Rajićevo vladanje je, navodi se u odluci, bilo "dobro" i održavao je "dobre odnose sa drugim pritvorenicima". Njegova saradnja sa tužilaštvom je bila zadovoljavajuća ali nije prevazilazila okvire utvrđene sporazumom o priznanju krivice. Ti faktori, po sudiji Robinsonu, nemaju uticaja na njegovu odluku

Sudija Robinson je takođe ukazao da su zločini za koje je Rajić priznao krivicu, prema prvostepenoj presudi, bili "rasprostranjeni i veoma nasilne prirode i prouzrokovali su veliku bol kod žrtava i njihove rodbine". Podsetio je, takođe, da je u Rajićevom slučaju otežavajuća okolnost bila "izuzetna ranjivost žrtava" među kojima su bile dve stare žene i petoro dece. Sve to, navodi se u predsednikovoj odluci, ne ide u prilog Rajićevom zahtevu.

Budući da će dve trećine kazne isteći u aprilu ove godine, Rajić bi mogao da već za dva meseca podnese novi zahtev za prevremenim puštanjem na slobodu.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 484

ŽIVI ŠTIT: Elektrošok-terapija za Ujedinjene nacije
RUČAK I RAZMJENA: Kako preživjeti Mladićeva obećanja
MASAKR U GARAŽI: Dvanaest streljanih – jedan svjedok