HomeIVICA RAJIĆ OSUĐEN NA 12 GODINA ZATVORA
Pri odmeravanju kazne za zločine HVO u Stupnom Dolu i Varešu, prevagnule olakšavajuće okolnosti, a u prvom redu Rajićevo priznanje krivice, iskreno kajanje i puna i značajna saradnja sa tužilaštvom

Ivica Rajić u sudnici TribunalaIvica Rajić u sudnici Tribunala

Ivica Rajić, bivši zapovednik Druge operativne grupe HVO, osuđen je danas na 12 godina zatvora za zločine koje su snage pod njegovom komandom počinile u oktobru 1993. godine u selu Stupni Do i Varešu, u srednjoj Bosni. Rajić je oktobru prošle godine priznao krivicu napad na Stupni Do u kojem je ubijeno najmanje 37 ljudi, od kojih su 31 bili civili, kao i za hapšenje i zlostavljanje više od 250 bošnjačkih muškaraca u Varešu.

Pri odmeravanju kazne, Pretresno veće je uzelo u obzir težinu zločina, kao i neke otežavajuće i olakšavajuće okolnosti. Zločini koje je Rajić priznao su, po oceni veća, bili "rasprostranjeni i veoma nasilne prirode i prouzrokovali su veliku bol kod žrtava i njihove rodbine." Posebnu ranjivost nekih žrtava, među kojima su bile dve stare žene i petoro dece, veće je uzelo kao otežavajuću okolnost, dok su priznanje krivice, ispoljeno kajanje i saradnja sa tužilaštvom prihvaćeni kao olakšavajuće okolnosti.

Rajićevo priznanje, smatra veće, pomoglo je da se utvrdi istina o događajima u Stupnom Dolu i Varešu i "može doprineti pomirenju naroda i uspostavljanju trajnog mira." Kajanje koje je u svojim izjavama pred sudom ispoljio Rajić, je po oceni veća, bilo "istinsko i iskreno." Konačno, veće je prihvatilo ocenu tužilaštva o Rajićevoj "punoj i značajnoj saradnji."

U kaznu koja mu je danas izrečena Rajiću se uračunava 1.130 dana koliko je do sada proveo u pritvoru Haškog tribunala.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 277

PRESUDA RAJIĆU: Kazna kao nagrada za priznanje i pokajanje
HERCEG-BOSNA 1993.: Kad saveznici postanu neprijatelji
POLICAJCI I TERITORIJALCI NA OVČARI: Brigo moja pređi na drugoga
KARADŽIĆEV I KRAJIŠNIKOV MODEL: Sjedinjene Bosanske Države
BIH PROTIV SCG: Rasprava završena - presuda neizvesna