HomeOTKAZANA RASPRAVA O ODMERAVANJU KAZNE IVICI RAJIĆU
Zbog preliminarnog podneska koji je dostavljen veću pred početak današnjeg zasedanja, odložena rasprava o odmeravanju kazne bivšem zapovedniku Druge operativne grupe HVO, koji je priznao krivicu za zločine u Stupnom Dolu i Varešu

Ivica Rajić u sudnici TribunalaIvica Rajić u sudnici Tribunala

Nakon polučasovnog zasedanja, od kojeg su nepuna četiri minuta bila otvorena za javnost, veće kojim predsedava belgijska sutkinja Vajngart/Wyngaert je otkazalo raspravu o odmeravanju kazne Ivici Rajiću.

Na samom početku zasedanja veće je isključilo javnost da bi razmotrilo podnesak odbrane koji se odnosi na neke "privatne okolnosti" optuženog Rajića. Nakon što je sednica ponovo otvorena za javnost, sutkinja Vajngart je saopštila da se, zbog preliminarnog podneska koji je dostavljen veću pred početak zasedanja, rasprava o odmeravanju kazne odlaže. Ostalo je nejasno da li se radi o preliminarnom podnesku odbrane o kojem se raspravljalo na privatnoj sednici, ili je u pitanju neki drugi podnesak.

Ivica Rajić, bivši zapovednik Druge operativne grupe HVO, je u oktobru prošle godine priznao krivicu za zločine koje su snage pod njegovom komandom počinile 1993. godine u Varešu i selu Stupni Do. U sporazumu o priznanju krivice odbrana i optužba su se saglasili da za optuženog predlože kaznu u rasponu od 12 do 15 godina, dok se Rajić obavezao na "punu i značajnu saradnju sa tužiocem", uključujući i "istinito svedočenje u bilo kom postupku."

Danas nije saopšten novi datum rasprave na kojoj će strane ukazivati na olakšavajuće i otežavajuće okolnosti od značaja za odmeravanje kazne.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 270

POOŠTRENA ILI UBLAŽENA KAZNA: 40 godina umesto doživotnog zatvora
LENJIN I DRAŽA U BRČKOM: Četnici i proleteri na istom zadatku
PREŽIVELI IZ OVČARE: Kako su srpski teritorijalci spasili "zengu" od četnika
BAZA ZLOČINA: Svjedočenje žrtava Martićeve milicije
IZVINJENJE SVEDOKU: Razrešen "incident u kupatilu"