HomeIVICA RAJIĆ PRIZNAJE KRIVICU
Za sutra zakazano treće izjašnjavanje Ivice Rajića – bivšeg zapovednika HVO optuženog za zločine u Stupnom Dolu i Varešu – ali ovog puta na osnovu sporazuma o priznanju krivice koji je optuženi zaključio sa tužilaštvom

Ivica Rajić u sudnici TribunalaIvica Rajić u sudnici Tribunala

Ivica Rajić, bivši kapetan JNA koji je u ratu u BiH zapovedao Drugom operativnom grupom HVO, sutra će se po treći put izjašnjavati o navodima optužnice – najavljeno je danas u Haškom tribunalu. Ovog će puta, međutim, to biti izjašnjavanje na osnovu sporazuma o priznanju krivice koji je Rajić u međuvremenu zaključio za tužilaštvom Tribunala

Prvobitna optužnica protiv Rajića poginuta je još u augustu 1995. godine i u njoj se, u vrlo sažetom obliku, navodilo da su snage HVO pod njegovim zapovedništvom u oktobru 1993. napale selo Stupni Do kod Vareša i ubile najmanje 16 Bošnjaka. Nakon što je u junu 2003. uhapšen u Hrvatskoj i izručen Tribunalu, Rajić se izjasnio da nije kriv za dela kojima se tereti.

Pola godine kasnije tužilaštvo je došlo do novih saznanja o događajima u području Vareša pa je dopunilo optužnicu protiv Rajića. Broj žrtava u Stupnom Dolu se povećao na 37 a Rajiću su stavljeni na teret i okrutni postupci prema žrtvama, uključujući silovanja i spaljivanja, kao i zlostavljanje oko 250 bošnjačkih zatočenika u Varešu, u oktobru 1993. Krajem januara prošle godine Rajić se izjasnio da nije kriv ni po jednoj od 10 tačaka proširene optužnice.

U međuvremenu, tužilaštvo je podnelo zahtev da se predmet Ivice Rajića prepusti pravosuđu Bosne i Hercegovine, što je po svemu sudeći podstaklo optuženog da sa tužilaštvom zaključi sporazum o priznanju krivice.

Treće izjašnjavanje Ivice Rajića zakazano je za sredu 26. oktobra u 15 sati.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 253

POSLE 14 GODINA: Novi susret doktorke Bosanac sa Vukovarskom trojkom
LIČNO MIŠLJENJE: Pukovnikova teorija zavere
VOJNIK KAO I DRUGI: Naser Orić u Arkanovoj uniformi
PRIZNANJE: Rajić se oseća krivim...zato što jeste kriv
DRŽAVA, KORIDOR, DRINA...: Strateški ciljevi ili spisak lepih želja