HomePOSLEDICE "JEDNONACIONALNOG INCIDENTA" U PRITVORSKOJ JEDINICI
Ivica Rajić i posle tri meseca potresen "nemilim dogadjajem" u pritvorskoj jedinici Tribunala. Datum početka sudjenja još nije poznat

Ivica Rajić u sudnici TribunalaIvica Rajić u sudnici Tribunala

Ivica Rajić, optužen za masakr nad Bošnjacima u selu Stupni Do kod Vareša, se na današnjoj statusnoj konferenciji požalio da je i dalje "potresen jednim nemilim dogadjajem".

"Nemili dogadjaj" se pre tri meseca odigrao u Pritvorskoj jedinici Tribunala, kada je Tihomir Blaškić verbalno i fizički napao Rajića. Prema tvrdnji branioca Željka Olujića, Blaškić je zapretio Rajiću da će - ukoliko zbog njegovih izjava dobije tešku kaznu - stradati i on i njegova porodica. Nakon pretnji, Blaškić je, tvrdi Olujić, zadao Rajiću "dva teška udarca u glavu", govoreći mu: "Ovo je samo početak, ti ne znaš šta te čeka, proklet bio." Od daljih napada Rajića su, tvrdi Olujić, spasili drugi pritvorenici koji su se zatekli u gimnastičkoj sali.

Nakon incidenta Upravnik pritvorske jedinice Thimoty McFadden/Timoti Mekfaden je istražio slučaj i uputio pismeni ukor Blaškiću u kome ga je upozorio da će mu ukoliko se sličan incident ponovi uskratiti sve pritvoreničke privilegije. Rajić je premešten u drugi deo Pritvorske jedinice, a Blaškić je 2. avgusta, posle presude Žalbenog veća kojom mu je kazna sa 45 spuštena na 9 godina zatvora, oslobodjen iz pritvora.

Advokat optuženog Željko Olujić je na današnjoj konferenciji o stanju u postupku obavestio sudsko veće da njegov klijent i dalje trpi posledice ovog "incidenta" u kome je "fizički zlostavljan i maltretiran" i da "usled toga nije siguran da je njegovo zdravstveno stanje u celosti sanirano." Olujić tvrdi da Ivica Rajić ima "psihičke tegobe" i da već tri meseca ne može normalno da komunicira sa svojim braniocem, što utiče na pripreme za sudjenje.

Datum početka sudjenja još nije poznat.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 202

UVODNA REČ: Miloševićeva verzija istine i vizija istorije
PRESUDA: 32 godine zatvora za etničko čišćenje Bosanske Krajine
GRANICE CRTANE KRVLJU: Da li su zločini planirani u vrhu SDS
PROMENA ULOGA: Dodeljeni advokati Slobodanu Miloševiću
"BEGUNCI" U HAGU: Predstavljena engleska verzija dokumentarca o Karadžiću i Mladiću