HomeJEDAN ZLOČIN, DVA OPTUŽENA, JEDAN BRANITELJ
Advokat Željko Olujić smatra da neće doći do sukoba interesa izmedju Ivice Rajića i Brune Stojića, zbog činjenice da ih zastupa isti advokat - Ako se za vrijeme sudjenja pokaže da bi moglo doći do sukoba interesa, onda će se u to pitanje uključiti i Raspravno vijeće

Zagrebački advokat Željko Olujić smatra da neće doći do sukoba interesa izmedju Ivice Rajića i Brune Stojića zbog činjenice da ih zastupa isti branitelj.

Protiv Stojića, bivšeg ministra obrane Herceg-Bosne, vodi se postupak u odvojenom predmetu (s još pet su-optuženih), medjutim na teret mu se stavlja - medju ostalim - i zločin za koji je optužen Rajić, a to je masakr u Stupnom Dolu. Rajić je optužen kao komandant jedinice HVO koja je 23. oktobra 1993. ušla u Stupni Do, mučila i ubila tamošnje bošnjačke civile i spalila selo, dok su Stojić i drugi bivši lideri Herceg-Bosne optuženi jer nisu spriječili i kaznili taj zločin.

Olujić navodi da je proučio sve navode o mogućnosti sukoba interesa i zaključio da do takvih problema neće doći: "Kad bi se pojavio sukob interesa, ja bih prvi reagirao", ustvrdio je advokat nakon što su tužitelji pokrenuli to pitanje na redovitoj konferenciji o stanju u postupku u predmetu Rajić.

U ovoj, pred-raspravnoj fazi postupka, takva su pitanja u nadležnosti Tajništva Tribunala, zaključio je sudac Liu Daqun/Daćun. Ako se za vrijeme sudjenja pokaže da bi moglo doći do sukoba interesa, onda će se u rješavanje tog pitanja uključiti i Raspravno vijeće.

Početak sudjenja Rajiću zasad se ne može predvidjeti. On je u pritvoru nešto duže od godinu dana, no prije tri mjeseca mu je optužnica dopunjena, a on se ponovno izjasnio da nije kriv. Još je u toku dostava tužiteljevog popratnog materijala obrani, a strane se tek trebaju usuglasiti oko nespornih činjenica.

Bivši zapovjednik Druge operativne grupe HVO sa sjedištem u Kiseljaku optužen je za zatočavanje i zlostavljanje Bošnjaka u Varešu u oktobru 1993. te za napad na Stupni Do u kojem je najmanje ubijeno 37 ljudi.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 189

MASAKR U KRAVICI: Kako se oficir opekao o cev kalašnjikova
DOKAZI NA PAPIRU: Bitka za dokumente na suđenju Hadžihasanoviću i Kuburi
"DOBROVOLJNA DEPORTACIJA": Kada su ljudi molili boga da napuste svoje domove
SUKOB INTERESA?: Jedan zločin, dva optužena, isti branitelj
PROCESNA SPOSOBNOST: Da li je general Strugar "stranac" u sopstvenom procesu?