HomePROŠIRENA OPTUŽNICA ZA RAJIĆA
Danas najavljeno proširenje optužnice za nekadašnjeg zapovjednika HVO Kiseljaka

Današnja statusna konferencija o procesu protiv Ivice Rajića je rezultirala najavom proširenja optužnice protiv bivšeg zapovjednika HVO u Kiseljaku, saopšteno je u Haškom sudu.

Prvobitno je Rajić optužen za smrt više desetina bošnjačkih civila u srednjebosanskom selu Stupni Dol, oktobra 1993. godine.

Medjutim, danas je objavljeno da je Tužiteljstvo prošlog mjeseca uputilo podnesak kojim najavljuje proširenje optužnice protiv Rajića za još sedam tačaka, koje se, kako se tvrdi, odnose na iste dogadjaje, isto područje i isto vremensko razdoblje obuhvaćeno prvobitnom haškom optužnicom.

Prva haška optužnica je protiv nekadašnjeg zapovjednika HVO u Kiseljaku podignuta još augusta 1995. godine, a tvrdi da je Ivica Rajić naredio napad na Stupni Do, te da nije spriječio ubijanje civila i njihovo ranjavanje. To je, prema tužiteljima, bila teška povreda Ženevskih konferencija i prava i običaja ratovanja.

Rajića su aprila ove godine uhapsile hrvatske vlasti i, dva mjeseca poslije, transferirale u Hag. Optuženi je na prvom pojavljivanju pred sudijama rekao da nije kriv ni po jednoj tački optužnice Tribunala.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 168

POSLE 11 GODINA: Dramatično suočenje optuženog i žrtve
NI KRIV NI NEVIN: Kapetan Rambo nije u stanju da se izjasni
ŽALBA I NOVI DOKAZI: Suđenje generalu Blaškiću se neće ponavljati
RIJEČI I DJELA: Dugi jezik Radoslava Brđanina
KOMANDNA ODGOVORNOST: Uskoro suđenje generalu Hadžihasanoviću i brigadiru Kuburi
OSAM GODINA KASNIJE: Ponovni susret Slobodana Miloševića sa lordom Ovenom