HomeIVICA RAJIĆ: "NISAM KRIV"
Izjašnjavanje o krivnji nekadašnjeg zapovjednika Druge operativne grupe HVO, optuženog za zločine nad Bošnjacima u srednjoj Bosni

"Časni sude, nisam kriv", odgovorio je danas Ivica Rajić na svaku od tačaka optužnice koju je čitao kineski sudija Liu Daćun/Liu Daqun.

Prema optužnici, koja je podignuta još 1995. godine, 45-godišnji Rajić je, kao bivši zapovjednik Druge operativne grupe HVO, odgovoran za zločine počinjene 1993. godine nad bošnjačkim civilima na području srednje Bosne. Ono za šta ga optužnica najviše tereti je što su pripadnici jedinice pod njegovom komandom napali selo Stupni Do i, pošto su ga osvojili, ubili najmanje 16 civila, zatim zapalili selo a cjelokupno većinsko muslimansko stanovništvo prognali.

Optužnica navodi još niz drugih "hotimičnih napada na civile i uništavanje njihove imovine", što je kvalificirano kao kršenje Ženevskih konvencija i kršenje zakona i običaja ratovanja.

Ivica Rajić je uhapšen 6. aprila u Splitu, gdje je, svih osam godina od podizanja optužnice, živio pod lažnim imenom. Hrvatske vlasti su ga prebacile u pritvor Haškog tribunala u utorak, 24. juna.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 153

PUKOVNIKA NEMA KO DA BRANI: Izostalo izjašnjavanje Veselina Šljivančanina
ŠIFROVANO SVEDOČENJE B-1244: Šta je Osoba 16 iz srpske Opštine 26 radila u bosanskoj Opštini 3
PRITVOR ILI PRIVREMENA SLOBODA: Tužilac ne veruje Naseru Oriću
TRAUME U SUDNICI: Vojislav Šešelj trazi psihijatrijski pregled
ZAVRŠNE REČI: Tužilac traži stroge kazne za "Šamačku trojku"