HomeIVICA RAJIĆ UHAPŠEN NAKON OSAM GODINA BJEKSTVA
Bivši zapovjednik HVO optužen 1995. za masakr u selu Stupni Do kraj Vareša - Tužiteljstvo čeka da Hrvatska obavi zakonsku proceduru koja prethodi izručenju.

Florence Hartmann, glasnogovornica tužiteljstva u haškom TribunaluFlorence Hartmann, glasnogovornica tužiteljstva u haškom Tribunalu

Ivica Rajić, bivši zapovjednik HVO na području Kiseljaka, uhapšen je u subotu u Hrvatskoj na temelju haške optužnice koja ga tereti za masakr u Stupnom Dolu. Optužnica protiv Rajića podignuta je još 1995. godine, podsjeća glasnogovornica tužiteljstva Florence Hartmann/Florans Artman i dodaje da tužiteljstvo sada čeka da se u Hrvatskoj obavi zakonska procedura koja će omogućiti njegovo izručenje Tribunalu.

Vojnici pod Rajićevom komandom su, kako navodi optužnica, 23. oktobra 1993. ušli u selo Stupni Do kraj Vareša i ubili najmanje 16 civila, medju kojima djecu i starce, selo spalili, a sve preživjele stanovnike protjerali. U danima koji su prethodili napadu, Rajić je došao iz Kiseljaka i osobno preuzeo komandu nad HVO u Varešu.

Optužnica ga tereti za kršenje zakona i običaja ratovanja, kao i za teške povrede Ženevskih konvencija. Te konvencije o zaštiti civila i ratnih zarobljenika primjenjive su u sukobima medjunarodnog karaktera. Tužitelj navodi da je HVO djelovao kao "agent Hrvatske" i da je time sukob u Bosni i Hercegovini dobio medjunarodni karakter.

Na posebnoj raspravi o slučaju Rajić (u odsustvu optuženog) održanoj aprila 1996., Pretresno vijeće Tribunala - nakon što mu je prezentiran dio dokaza koji potkrjepljuju optužnicu - zaključilo je da postoje direktni dokazi da su jedinice HV bile prisutne u BiH i da su tamo poslane od strane vlade u Zagrebu koja je i financijski i logistički pomagala ratne napore HVO. Bila je to prva odluka Haškog tribunala u kojoj se definira medjunaroni karakter sukoba u BiH. Nakon toga, do istog je zaključka došlo i Žalbeno vijeće u slučaju Aleksovski, kao i raspravna vijeća u predmetima Blaškić, Kordić/Čerkez i Tuta/Štela.

Javna rasprava na kojoj su 1996. godine saslušavani dokazi u predmetu Rajić održana je u skladu s pravilom 61 da bi suci utvrdili postoji li vjerojatnost da je optuženi izvršio djela koja su mu pripisana. Budući da je to utvrdjeno, opužnica je bila osnažena, a za Rajićem je izdana medjunarodna tjeralica. Sedam godina kasnije, te su mjere dale rezultate. Rajić (44) se, nakon osam godina bjekstva tokom kojih se - kako se vjeruje - skrivao u BiH i Hrvatskoj pod lažnim imenom, sada nalazi u istražnom pritvoru u Zagrebu. Hrvatska policija nije iznijela nikakve detalje o tome gdje je i na temelju kojih informacija optuženi uhapšen.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 142

SREBRENIČKA ISTRAGA 1992.-1995.: Naser Orić u pritvoru Haškog tribunala
BIJELJINA, 1. APRIL 1992.: Prva etapa u četvorogodišnjoj kampanji etničkog čišćenja
BESKRAJNA PRIČA: Sve ima svoj kraj, pa i "slučaj Čelebići"
NEPOŠTOVANJE SUDA: Prva haška optužnica protiv novinara