HomeRAJIĆ: "OSEĆAM SE KRIVIM JER JESAM KRIV"
Na osnovu sporazuma sa tužiocem, Ivica Rajić priznao krivicu po četiri tačke optužnice. Optužba i odbrana predlažu kaznu u rasponu od 12 do 15 godina zatvora. Rajić se obavezao na "punu i značajnu saradnju sa tužiocem", uključujući i "istinito svedočenje u bilo kom postupku." Sudiju Orija interesuju eventualni efekti Rajićevog priznanja na "slučaj Blaškić"

Ivica Rajić se izjašnjava krivimIvica Rajić se izjašnjava krivim

"Izjasnio sam se krivim zato što se doista tako osjećam i zato što jesam kriv" – odgovorio je danas Ivica Rajić na pitanje sudije Daćuna/Daqun da li je njegovo izjašnjavanje bilo dobrovoljno i s punom svešću o posledicama.

Na osnovu sporazuma koji je zaključio sa tužilaštvom, Ivica Rajić je priznao krivicu po četiri tačke optužnice: za ubistvo, nečovečno postupanje, oduzimanje imovine i uništavanje širokih razmera koje nije opravdano vojnom nuždom. Ti zločini se, u sve četiri tačke, kvalifikuju kao teške povrede Ženevskih konvencija, a Rajićevo priznanje obuhvata oba osnova odgovornosti: individualnu krivičnu i komandnu. Pošto je veće prihvatilo Rajićevo izjašnjavanje i proglasilo ga krivim po te četiri tačke, tužilac je zatražio povlačenje ostalih 6 tačaka optužnice, od kojih se četiri odnose na priznate zločine kvalifikovane kao kršenja zakona i običaja ratovanja, a dve na protivpravno zatvaranje Bošnjaka u Varešu.

Bivši kapetan JNA Ivica Rajić, poznat još i kao Viktor Andrić, je u ratu u BiH zapovedao Drugom operativnom grupom HVO, a zločini koje je priznao počinjeni su 1993. godine u selu Stupni Do i Varešu. O tim zločinima i svojoj ulozi u njima Rajić detaljno govori u "Činjeničnim osnovama" priznanja, dokumentu koji je sastavni deo sporazuma o priznanju krivice.

Sudiju Alfonsa Orija/Alphons Orie je danas posebno zanimalo da li u "Činjeničnim osnovama", u kojima se često pominje tadašnji Rajićev zapovednik Tihomir Blaškić, ima bilo čega što bi "bilo protivurečno nalazima Žalbenog veća u slučaju Blaškić?" Ocenjujući pitanje "interesantnim", tužilac Kenet Skot/Kenneth Scott je odgovorio da "nema ničeg suštinskog" budući da se, kako je dodao, Blaškić ne tereti za masakr u Stupnom Dolu, gde je u oktobru 1993. ubijeno najmanje 37 Bošnjaka.

Optužba i odbrana sporazumeli su se da za Rajića predlože jedinstvenu kaznu u rasponu od 12 do 15 godina zatvora, s tim što će se odbrana zalagati za donju a optužba za gornju granicu tog raspona. Veće, kako je optuženog podsetio sudija Daćun, nije ni na koji način "vezano" sporazumom optužbe i odbrane i može optuženom izreći svaku kaznu koju smatra prikladnom, uključujući i kaznu doživotnog zatvora.

Sporazumom koji je potpisao Rajić se obavezao na "punu i značajnu saradnju sa tužiocem", uključujući i "istinito svedočenje u bilo kom postupku" ako to od njega zatraži tužilac.

Rasprava o odmeravanju kazne Ivici Rajiću bi, kako je danas nagovestio sudija Daćun, mogla da bude održana krajem novembra ove godine.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 253

POSLE 14 GODINA: Novi susret doktorke Bosanac sa Vukovarskom trojkom
LIČNO MIŠLJENJE: Pukovnikova teorija zavere
VOJNIK KAO I DRUGI: Naser Orić u Arkanovoj uniformi
PRIZNANJE: Rajić se oseća krivim...zato što jeste kriv
DRŽAVA, KORIDOR, DRINA...: Strateški ciljevi ili spisak lepih želja