HomeK-12 DOBIO BRANITELJA
Nakon što ga je Pretresno vijeće proglasilo krivim za nepoštivanje suda i zakazalo raspravu na kojoj će mu biti izrečena kazna zbog odbijanja da odgovara na pitanja tužitelja, Sekretarijat tribunala dodijelio branitelja nesuđenom svjedoku K-12. Sljedeće sedmice presuda Žalbenog vijeća

Florence Hartmann, glasnogovornica tužiteljstva u haškom TribunaluFlorence Hartmann, glasnogovornica tužiteljstva u haškom Tribunalu

Sekretarijat tribunala dodijelio je branitelja zaštićenom svjedoku K-12 koji je jučer - zbog upornog odbijanja da odgovori na pitanja tužitelja na suđenju Slobodanu Miloševiću - proglašen krivim za nepoštivanje suda. Ukoliko se u međuvremenu ne predomisli i pristane da svjedoči, K-12 će se u pratnji dodijeljenog mu branitelja pojaviti pred sudom 1. jula ove godine, kako bi mu se odmjerila kazna za djelo za koje je proglašen krivim. Najnovijim amandmanima na Pravila postupka tribunala, usvojenim u decembru prošle godine, predviđene su samo maksimalne kazne za nepoštivanje suda: zatvorska u trajanju do 7 godina i novčana u iznosu do 100.000 eura, s tim što se obje mogu izreći zajedno. Taj maksimum se, naravno, odnosi na najteže oblike nepoštivanja suda kao što su, recimo, prijetnje, zastrašivanje ili podmićivanje svjedoka, dok su za odbijanje svjedočenja u ranijoj verziji Pravila bile određene znatno blaže kazne: od 12 mjeseci zatvora i/ili 20.000 eura.

Glasnogovornica tužiteljstva, Florans Artman/Florence Hartmann nije na današnjoj konferenciji za novinare željela komentirati moguće razloge zbog kojih je K-12 odbio svjedočiti, a nije željela odgovoriti ni da li je nevoljni svjedok pritvoren do najavljenog saslušanja njegovog slučaja, ili će ga sačekati na slobodi.

Portparol tribunala Džim Lendejl/Jim Landale je, pored toga, saopćio da je predsjednik tribunala Klod Žorda/Claude Jorda odbio molbu Zdravka Mucića za oslobađanje iz zatvora. Mucić, koji je presudom Žalbenog vijeća osuđen na devet godina zatvora, naveo je u svojoj molbi da je u pritvoru tribunala - gdje se i dalje nalazi - već proveo dvije trećine kazne koja mu je izrečena. Mucić je, zajedno sa Hazimom Delićem i Esadom Landžom, osuđen zbog zločina nad srpskim zatočenicima logora Čelebići kod Konjica.

Landale je, također, prisutne novinare informirao i da će presuda Žalbenog vijeća u slučaju Dragoljuba Kunarca, Radomira Kovača i Zorana Vukovića biti saopćena u srijedu 12. maja. Kunarac, Kovač i Vuković optuženi su za korištenje silovanja kao "instrumenta etničkog čišćenja" u Foči 1992. godine, a prvostupanjska presuda, kojom su osuđeni na kazne u rasponu od 12 do 28 godina zatvora, bila je prva presuda tribunala u kojoj su silovanje i seksualno porobljavanje definirani kao zločin protiv čovječnosti.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 105

SLUČAJ RAČAK: Slobodan Milošević oči u oči sa komandantom OVK
KO JE ISPALIO PRVI METAK: Zločini jednih ne pravdaju zločine drugih
"INSAJDER" IZ BOSANSKOG ŠAMCA: Stevan Todorović od optuženog do svedoka optužbe
KRAJIŠKI LOGORI: "Krštenje" doktora Šabanovića u Manjači
MUKE NESUĐENOG SVEDOKA K-12: Kakva kazna sleduje za "nepoštovanje suda"