HomeTRIBUNAL ZAHTEVA ISTRAGU O OTKRIVANJU IDENTITETA ZAŠTIĆENIH SVEDOKA
Haški tribunal naložio "momentalno obustavljanje objavljivanja informacija kojima se otkriva identitet zaštićenih svedoka" i traži od nadležnih organa SRJ i Srbije da istraže slučaj lista "Nacionala" koji je 25. maja ove godine otkrio identitet zaštićenog svedoka K-5. Suđenje Slobodanu Miloševiću će se, eventualno, nastaviti tek u petak, ukoliko se optuženi do tada dovoljno oporavi da može da prati raspravu

Pretresno veće koje vodi postupak protiv Slobodana Miloševića izdalo je oštar nalog kojim se zahteva "momentalno obustavljanje objavljivanja informacija kojima se otkriva identitet zaštićenih svedoka." Neposredan povod za ovu intervenciju predstavljalo je objavljivanje identiteta zaštićenog svedoka K-5 u beogradskom listu "Nacional", 25 maja ove godine.

Pozivajući se na odgovarajuće odredbe nedavno usvojenog Zakona o saradnji SRJ sa tribunalom, veće, u obavezujućem nalogu koji je danas objavljen u Hagu, zahteva od nadležnih organa SRJ i Srbije da pokrenu istragu o tome kako je došlo do kršenja sudskog naloga o zaštitnim merama i da dostave tribunalu sve raspoložive informacije o identitetu onih koji bi mogli da budu odgovorni za to kršenje. Te osobe bi, precizira se u nalogu veća, mogle da budu proglašene krivim za nepoštovanje Međunarodnog suda, za šta su u Pravilima postupka tribunala predviđene zatvorska kazna u trajanju do sedam godina, kao i novčana kazna čiji je maksimalni iznos 100.000 eura. Od jugoslovenskih vlasti se traži da u roku od mesec dana podnesu tribunalu izveštaj o rezultatima istrage i merama koje su preduzele da bi sprečile dalja kršenja zabrane otkrivanja identiteta zaštićenih svedoka.

Kristijan Šartije/Christian Chartier, šef informativne službe tribunala, je na današnjoj konferenciji za novinare saopštio da je zdravstveno stanje Slobodana Miloševića "pod stalnim lekarskim nadzorom" i da se optuženi, prema poslednjem lekarskom biltenu, još nije u dovoljnoj meri oporavio za nastavak suđenja. Da li će se suđenje nastaviti u petak, ili tek u ponedeljak, zavisiće od sutrašnje ocene lekara.

Za sledeći ponedeljak, najavio je Šartije, zakazana je rasprava o slučaju zaštićenog svedoka K-12 koji je 4. juna ove godine, nakon polaganja zakletve, odbio da odgovara na pitanja tužioca i sudija, pa je proglašen krivim na nepoštovanje suda. K-12 je, inače, bivši vozač kamiona i trebalo je da svedoči o akcijama za uklanjanje tragova kosovskih zločina koje su, prema optužnici, početkom 1999. sprovele srpske snage bezbednosti, prebacujući leševe žrtava sa Kosova na razne lokacije u Srbiji. Pored sudija i tužilaca, raspravi će prisustvovati svedok K-12 i njegov branilac, holandski advokat Rebeka Hemskerk/Rebecka Heemskerk, ali ne i optuženi Milošević. Cilj rasprave, kako je najavljeno, je da se rasvetle izvesne okolnosti vezane za ovog svedoka, pre nego što mu veće odmeri kaznu za nepoštovanje suda. Rasprava će, po svemu sudeći, biti zatvorena za javnost.

Konačno, u Hagu je danas saopšteno da će Ranko Češić - prvi optuženi kojeg su jugoslovenske vlasti izručile tribunalu po proceduri predviđenoj novim Zakonom o saradnji - u četvrtak 20. juna biti izveden pred sudiju Alfonsusa Orija/Alphonsus Orie kako bi se izjasnio o navodima optužnice, koja ga tereti za višestruka ubistva i druge zločine, počinjene pre 10 godina u Brčkom.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 107

KOMANDANTI UNPROFORA U HAGU: Sarajevo je bilo osuđeno na rat
KRAJ ILI POVRATAK NA POČETAK?: Beskrajna priča trojke iz Čelebića
"RAZMENA" NA VLAŠIĆU: Živi za žive, a mrtvi... zna se
LOGORSKI DNEVNIK AHMEDA ZULIĆA: Uspomene iz Betonirke i Manjače
"NISAM KRIV": Optuženi poriče krivicu za ubistva u Brčkom
INTERVJU U OMARSKOJ: Kada je život zavisio od pravog odgovora