HomeNOBILO OSLOBOĐEN OPTUŽBE ZA NEPOŠTIVANJE SUDA
Žalbeno vijeće Tribunala usvojilo žalbu Ante Nobila, branitelja generala Tihomira Blaškića, koji je 1998. osuđen na globu od 10.000 nizozemskih guldena zbog otkrivanja imena jednog zaštićenog svjedoka

Ante Nobilo, branilac BlaškićaAnte Nobilo, branilac Blaškića

Anto Nobilo, jedan od branitelja generala Tihomira Blaškića, oslobođen je danas optužbe da je iskazao nepoštivanje suda time što je tokom javne sudske rasprave spomenuo ime jednog zaštićenog svjedoka.

Radilo se o svjedoku koji je uz mjere zaštite lika i identiteta svjedočio na suđenju bivšem upravniku zatvora Kaonik u Srednjoj Bosni, Zlatku Aleksovskom. Ime tog svjedoka Nobilo je spomenuo tokom izvođenja dokaza na suđenju zapovjedniku HVO u Srednjoj Bosni, Tihomiru Blaškiću, u rujnu/septembru 1998. Raspravno vijeće u predmetu Aleksovski zaključilo je da je Nobilo svjesno prekršio njihov nalog o zaštiti identiteta svjedoka te mu je u prosincu/decembru 1998 dosudilo kaznu od 10.000 guldena. Od toga je morao platiti 4.000, dok je plaćanje ostatka kazne ovisilo o tome hoće li ponovno počiniti "nepoštivanje suda." Nobilo je istog mjeseca uložio žalbu na tu presudu tvrdeći da nije bio svjestan da se radilo o zaštićenom svjedoku.

U danas objavljenoj presudi, Žalbeno vijeće se složilo s mišljenjem prvostepenog vijeća da je optužena osoba, u ovom slučaju advokat, kriva i u slučaju kad nema "stvarno znanje" o tome da je neki svjedok zaštićen, ali je znala da postoji "velika mogućnost" da svjedok ima takav status i to je morala provjeriti. Međutim, Žalbeno vijeće smatra da ovdje to nije slučaj i da Nobilo nije namjerno propustio provjeriti status svjedoka. "Da je taj svjedok bio žrtva, moglo bi se tvrditi da je odvjetnik trebao znati za mogućnost zaštitnih mjera... no radilo se o svjedoku-ekspertu", a takvi svjedoci rjeđe svjedoče uz zaštitne mjere, napominju suci.

Prihvativši Nobilovu žalbu, peteročlano Žalbeno vijeće je naložilo Tajništvu suda da mu vrati 4.000 guldena koje je platio nakon odluke prvostepenog vijeća.

Ovo je treći postupak za nepoštivanje suda proveden protiv jednog advokata obrane. Prvi je bio postupak protiv beogradskog advokata Milana Vujina, koji je proglašen krivim da je u vrijeme dok je branio Duška Tadića sudu prezentirao dokaze za koje je znao da su lažni te da je manipulirao izjavama svjedoka. Kažnjen je novčanom kaznom od 15.000 guldena te brisanjem njegovog imena s popisa advokata koje plaća Tribunal. U drugom postupku za "nepoštivanje suda", optuženik Milan Simić i njegov advokat Branislav Avramović su bili oslobođeni optužbi da su u Bosanskom Šamcu ucjenjivali i prijetili jednom svjedoku.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 56

SUĐENJE ZA ZLOČINE U KERATERMU: Svedočenja očevidaca zločina
SUĐENJE MILORADU KRNOJELCU: Ko je bio odgovoran za zatočenike fočanskog KP Doma?
SUĐENJE ZA ZLOČINE U OMARSKOJ: Optužba pobija dokaze odbrane
TRIBUNAL: Branitelji traže više para za obranu svojih klijenata