HomeOZBILJAN SLUČAJ NEPOŠTIVANJA TRIBUNALA
Portparoli Tribunala i tužiteljstva o optužnici protiv Duška Jovanovića, o haškoj optužnici za Ovčaru, te o slučaju Bobetko.

Jim Landale, glasnogovornik TribunalaJim Landale, glasnogovornik Tribunala

Glavni urednik i direktor podgoričkog dnevnika DAN Duško Jovanović počinio je "ozbiljno nepoštivanje suda" time što je javnosti otkrio identitet zaštićenog svjedoka na sudjenju Slobodanu Miloševiću, rekao je danas glasnogovornik Tribunala Jim Landale/Džim Lendejl, objašnjavajući zašto je Tribunal protiv tog novinara podigao optužnicu, umjesto da se odluči na neku blažu formu upozorenja ili kazne. Landale je podsjetio da su, nakon otkrivanja identiteta, svjedoku K-32 upućene stvarne prijetnje smrću. "Zaštitne mjere koje sud dodijeli svjedocima moraju biti poštivane", kaže Landale i dodaje da je potvrdjivanje prve haaške optužnice protiv novinara predstavljalo "važan korak" za suca Carmela Agiusa/Karmela Adjijusa.

Povodom hapšenja u Srbiji nekoliko ljudi osumnjičenih za direktno sudjelovanje u masovnoj likvidaciji zatočenika na Ovčari kod Vukovara, novembra 1991., portparol tužiteljstva Florence Hartmann/Florans Artman danas je potvrdila da su srpske vlasti obavijestile Ured tužitelja o tim hapšenjima, ali je dodala da to ni na koji način neće utjecati na postojeće haške optužnice za Ovčaru protiv Šljivančanina, Radića i Mrkšića, bivših zapovjednika JNA. "Mi se bavimo optuženicima visokog ranga, a u Srbiji imaju direktne izvršioce. Ako lokalni sudovi budu sudili počiniteljima, to neće umanjiti odgovornost onih na visokim položajima", pojasnila je Hartmann. Ona dodaje da tužiteljstvo "podržava ideju da se aktivnosti Tribunala i domaćih pravosudja dopunjavaju". Landale je, istim povodom, dodao da Tribunal "pozdravlja takve istrage ratnih zločina" te pozvao vlasti u Beogradu da što brže predaju Tribunalu Šljivančanina i Radića.

Landale je na današnjoj konferenciji za novinare izvijestio da je Tribunal dobio od Hrvatske potvrdu o uručenju optužnice advokatu optuženog generala Janka Bobetka. "Time se automatski ukida nalog za hapšenje i predaju", kako je naložio sudac Agius/Adjijus, rekao je Landale i dodao da nije obaveza suca da provjerava na koji je način Hrvatska izvršila njegov nalog za dostavu optužnice. (kraj)


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 142

SREBRENIČKA ISTRAGA 1992.-1995.: Naser Orić u pritvoru Haškog tribunala
BIJELJINA, 1. APRIL 1992.: Prva etapa u četvorogodišnjoj kampanji etničkog čišćenja
BESKRAJNA PRIČA: Sve ima svoj kraj, pa i "slučaj Čelebići"
NEPOŠTOVANJE SUDA: Prva haška optužnica protiv novinara