HomeOPTUŽNICA PROTIV GLAVNOG UREDNIKA PODGORIČKOG DNEVNIKA "DAN"
Duško Jovanović, glavni urednik podgoričkog dnevnika, optužen za nepoštovanje suda zbog otkrivanja identiteta jednog od zaštićenih svedoka na sudjenju Slobodanu Miloševiću - Jovanović pozvan da se sam preda Tribunalu a u suprotnom će biti izdat nalog za njegovo hapšenje i transfer u Hag

Duško Jovanović, glavni urednik podgoričkog dnevnika "Dan", je prvi novinar sa područja bivše Jugoslavije protiv kojeg je tužilaštvo Haškog tribunala podiglo optužnicu. Ne, istina, za ratne zločine ili podsticanje na zločine, već za nepoštovanje suda.

Jovanović je optužen zbog otkrivanja identiteta zaštićenog svedoka K-32 koji je u julu prošle godine svedočio na sudjenju Slobodanu Miloševiću. K-32 se pred sudom predstavio kao Bošnjak iz Crne Gore i svedočio je o zločinima čiji je očevidac bio 1998. i 1999. godine dok je služio vojsku na Kosovu.

U izdanju od 30. avgusta prošle godine, podgorički dnevnik "Dan" je otkrio identitet tog svedoka, navodeći da "ništa ne može ostati sakriveno, pa čak ni identitet zaštićenih svedoka Haškog tribunala". Nakon toga istražitelji haškog tužilaštva su obavili nekoliko razgovora sa Jovanovićem, u kojima je on priznao da je svestan bezbednosnih razloga zbog kojima se svedocima odobravaju zaštitne mere, ali da je uprkos tome odlučio da objavi članak u kojem se otkriva identitet, u nadi da će mu to pomoći da "proda novine".

Optužnicu protiv Duška Jovanovića glavni tužilac Karla/Carla del Ponte je potpisala 8. oktobra prošle godine, a "Dan" je već sledećeg dana napravio novu "provalu" i objavio kompletan tekst izjave koju je haškim istražiteljima dao Nikola Samardžić, bivši ministar inostranih poslova Crne Gore. Tim povodom istražitelji su sa Jovanovićem obavili novu seriju razgovora, u kojima ih je on ubedjivao da je Samardžićevu izjavu našao u svom poštanskom sandučetu.

Potvrdjujući optužnicu protiv Duška Jovanović, kako je danas objavljeno u Hagu, sudija Karmel Adjijus/Carmel Agius je pored ostalog ukazao da se, iz potkrepljujućeg materijala koji je dostavilo tužilaštvo, vidi da su svedoku K-32, nakon otkrivanja identiteta, upućene smrtne pretnje.

Sudija je naložio vlastima Srbije i Crne Gore da Jovanoviću uruče optužnicu i informišu ga o njegovoj pravnoj obavezi da se preda u nadležnost Tribunala i učestvuje u proceduri koja je pokrenuta zbog uvrede suda. Ukoliko Jovanović to ne učini, Pretresno veće će izdati nalog za njegovo hapšenje i transfer u Hag.

Otkrivanje identiteta zaštićenih svedoka je jedan od težih prekršaja iz kategorije dela koja predstavljaju nepoštovanje suda. Maksimalna kazna koja se može izreći za nepoštovanje suda je zatvor u trajanju do sedam godina ili novčana kazna u visini od 100.000 eura. Mogu se, takodje, izreći obe kazne: i zatvorska i novčana. (kraj)


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 142

SREBRENIČKA ISTRAGA 1992.-1995.: Naser Orić u pritvoru Haškog tribunala
BIJELJINA, 1. APRIL 1992.: Prva etapa u četvorogodišnjoj kampanji etničkog čišćenja
BESKRAJNA PRIČA: Sve ima svoj kraj, pa i "slučaj Čelebići"
NEPOŠTOVANJE SUDA: Prva haška optužnica protiv novinara