Home



ZLOČIN KOJI PROGONI LORDA EŠDAUNA




Emsud Garibović, jedan od dvanaestorice bivših zatočenika Trnopolja koji su preživjeli masakr na Korićanskim stijenama, svjedočio o zločinu koji već deset godina progoni lorda Ešdauna

Emsud Garibović, svjedok na suđenju Radoslavu BrđaninuEmsud Garibović, svjedok na suđenju Radoslavu Brđaninu

Svjedočeći prošle sedmice na suđenju Radoslavu Brđaninu, bivšem predsjedniku Kriznog štaba Autonomne regije Krajina (ARK), visoki predstavnik međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini, Lord Ešdaun/Ashdown, je priznao da ga i danas progoni misao da je, 11. avgusta 1992., u logoru Trnopolje kraj Prijedora, "mogao da učini više" da bi spasao živote zatočenika koji su, nekoliko dana kasnije, završili u jednoj provaliji na planini Vlašić.

O zločinu koji već deset godina progoni lorda Ešdauna je, odmah poslije njega, svjedočio Emsud Garibović, jedan je od dvanaestorice muškaraca koji su, u avgustu '92., preživjeli masakr više od 200 bošnjačkih civila na planini Vlašić.

Garibović je u Trnopolju proveo tri mjeseca prije nego se, 21.augusta '92., uspio "prošvercati" u autobus jednog od dva konvoja sa više stotina zatočenika prijedorskih logora i civila iz okolnih sela, koji su pošli u pravcu Travnika, u "razmjenu".

Konvoji, praćeni policijskim vozilima, zaustavili su se na planini Vlašić. Tamo su ih, kako je rekao svjedok, dočekala dva prazna autobusa u koje su "zgurani" svi vojno sposobni muškarci. Ostali autobusi, puni žena, djece i staraca, nastavili su put ka Travniku.

"Nas su, u ta dva autobusa, odvezli do jednog šumskog puta na uzvisini Korićanske stijene. S jedne strane puta je bila ogromna provalija. Sjećam se čovjeka sa crvenom beretkom koji nam je rekao "Sada idete u razmjenu. Živi za žive, a mrtvi...zna se". Poredali su nas na rub provalije, a potom su pucali ljudima u leđa i gurali ih u provaliju koja se spuštala gotovo pod pravim kutom" rekao je Garibović.

Svjedok je imao sreću da ga neko gurne prije nego što je pogođen i jer je ispod mjesta na kojem je stajao strmina bila nešto blaža, tako da se izubijan, ali živ, dokotrljao do dna provalije.

"Preko mene su padali izmasakrirani ljudi, mrtvi i polumrtvi. Moj preživjeli prijatelj Bahrija i ja smo pobjegli i sakrili se u šumu. S mjesta masakra smo dugo mogli čuti jauke ljudi koji su ležali na dnu provalije" ispričao je svjedok.

Garibović i Bahrija su potom tri dana lutali šumom, dok nisu slučajno nabasali na srpske vojnike koji su ih, nakon zlostavljanja i pretnji da će ih zaklati, prebacili u komandu. U komandi su saslušani o tome što se dogodilo na Vlašiću, zatim su prebačeni u Skender Vakuf, a odatle u bolnicu u Banja Luku.

Ovo je, inače, bilo drugo - ali sigurno ne i posljednje – svjedočenje Emsuda Garibovića o masakru na Korićanskim stijenama. Prije toga je, u oktobru 2000, o istom događaju svjedočio na suđenju petorici optuženih za zločine u logoru Omarska. Slijedeći put Garibović će se u Hagu pojaviti na suđenju Darku Mrđi, zapovjedniku "Interventnog voda" specijalne policije iz Prijedora i - prema optužnici - čovjeku sa crvenom beretkom koji je zatočenicima, prije streljanja, rekao: "Sada idete u razmjenu: živi za žive a mrtvi... zna se!" Mrđu su juna ove godine u Prijedoru uhapsili pripadnici SFOR.(kraj)



Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL




TV Tribunal 128

OBNAVLJANJE "DUBROVAČKE REPUBLIKE": Svedočenje ratnog gradonačelnika Dubrovnika
MASAKR NA VLAŠIĆU: Zločin koji progoni lorda Ešdauna
ŠESTO SUĐENJE ZA PRIJEDORSKE LOGORE: Patnja razdvojenih blizanaca
TRIBUNAL I NOVINARI: Ograničena povlastica za ratne dopisnike
LJUDSKA PRAVA U RATU: Zakasneli odgovor Slobodana Miloševića